V júni rástla v Číne priemyselná výroba najslabšie za sedem mesiacov

Peking 1. júla (TASR) – Priemyselná výroba v Číne rástla v júni najslabšie za posledných sedem mesiacov. Údaj vyvoláva otázky, či je úsilie vlády zamerané na zastavenie rýchleho poklesu druhej najsilnejšej ekonomiky na svete úspešné.
Čínska federácia logistiky a nákupu (CFLP) dnes informovala, že jej index nákupných manažérov klesol v júni o 0,2 bodu na 50,2 bodu. Zastavil sa tesne nad 50 bodmi. V máji bol index na hodnote 50,4 a v apríli na 53,3 bodu. Ak zostáva hodnota indexu nad 50 bodmi, znamená to, že sa odvetvie rozvíja.
Európska dlhová kríza obmedzuje export čínskych výrobcov. Na druhej strane kontrola cien nehnuteľností vedie k zvyšovaniu výdavkov v stavebníctve. Rastú obavy, že prírastok čínskej ekonomiky v druhom štvrťroku klesol medziročne pod 8 %.
Hoci vzostup čínskeho hospodárstvo viacnásobne prekonáva prírastky vyspelých západných krajín, je relatívne slabší v porovnaní s čínskym obdobím, keď bol dvojciferný. Situácia vyvoláva obavy v krajinách, ktoré sú odkázané na vývoz svojich surovín do Číny.

Súvisiace články

Aktuálne správy