Politici si myslia, že stačí ekonomiku postrčiť späť na správnu cestu a potom už nemusia robiť nič

Minulú stredu vzplanula v eurozóne iskierka nádeje, keď Grécko vytvorilo novú koaličnú vládu dvoch hlavných strán Pasok a Nová demokracia.

To dalo investorom pocit, že stabilita sa bude dosahovať krok za krokom v nešťastne zasiahnutých častiach Európy, alebo bude aspoň badať väčšie úsilie o dosiahnutie stability. Dobrá správa, ktorá naštartovala náladu na trhoch trvala len chvíľu, kedy sa euro vyšplhalo na úroveň 1,2718. Eurozóne ukradlo slávu rozhodnutie FEDu, ktorým predĺžil Operation Twist, monetárnu politiku, ktorá sa točí okolo nákupu a predaja dlhopisov, až do konca roka. Táto správa značne posilnila dolár hneď po tom, čo prišlo rozhodnutie, ako alternatíva ku QE3, čo oslabilo ostatné meny. Euro pokračovalo v obchodovaní tento týždeň na nízkych úrovniach, v piatok sa uzatváralo na úrovni 1,2568. Rozhodujúcim faktorom nízkej úrovne eura boli informácie z Ifo Institute z Mníchova, ktorý vyhlásil, že nemecká podnikateľská dôvera klesla na 105,3, čo predstavuje dvojročné minimum.

Skutočnosť, že eurozóna posiela krízu na všemohúcu nemeckú ekonomiku je veľmi znepokojujúca a pôsobí ako pripomenutie toho, že kríza má dopad na všetkých členov eurozóny. Oslabenie eura pokračovalo aj tento týždeň, v pondelok sa začalo obchodovanie na úrovni 1,2500, ale následne klesalo z obáv blížiaceho sa stretnutia EÚ v Bruseli, ktoré sa bude konať vo štvrtok a piatok. Neistota investorov pred blížiacim sa zasadnutím jasne a hlasno naznačuje, že viera v lídrov eurozóny oslabuje, že nedosiahnu žiadne podstatné alebo efektívne výsledky, pokiaľ ide o dlhovú krízu. Pondelkový prepad eura ovplyvnila tiež správa, že Cyprus konečne požiadal o finančnú pomoc z EFSF/SEM uprostred narastajúcich ekonomických problémov. V utorok dosiahlo euro dvojtýždňové minimum 1,2440, ale ešte počas dňa sa vyšplhalo na 1,2490 po správach, že nemecká kancelárka Angela Merkelová zvažuje návrh, že ESM by malo ľahšie priamo úverovať národné záchranné bankové fondy. Jednotná mena tiež v utorok oslabila voči jenu na trhovú hodnotu 99,04 po tom, čo vzrástli náklady Španielov na výpožičky na najvyššiu úroveň od novembra.

Rozhodnutie Federálnych rezerv o predĺžení Operation Twist prekvapilo mnoho investorov a ekonómov, ktorí si boli takmer istý, že tentokrát Bernanke nebude môcť odložiť QE3. Rozhodnutie prichádza v okamihu, kedy sa USA približuje stále viac k fiškálnemu útesu a FED sa bojí robiť radikálne zmeny monetárnej politiky. Veľká kritika sa zniesla na toto rozhodnutie.

Co-head globálneho ekonomického výskumu v Bank of America. Corp Ethan Harris reagoval na správy a povedal, že: „Politici sú príliš optimistickí mysliac si, že stačí len postrčiť ekonomiku späť na správnu cestu, a potom už nemusia nič robiť.” Skutočnosť, že Bernanke neustále hovorí, že ďalšie opatrenia budú prijaté v prípade potreby, doposiaľ neboli urobené žiadne, čo znamená, že cíti, že ekonomika ich zatiaľ nepotrebuje. Namiesto toho USA zvalí vinu za spomalenie globálneho rastu na neistoty vyplývajúce z Európy. Nedávne zlepšenia americkej ekonomiky, ktoré sa stali dôvodmi na nádej ako je napríklad nárast predaja nových domov v júni o 7,9 %, sa vzťahovali len na jednu oblasť ekonomiky, avšak nie na tú najdôležitejšiu. Miera nezamestnanosti stále narastá a to aj napriek malému progresu, avšak mesiace, ktoré Američania trávia bez práce má vážnejšie dôsledky ako tie, ktoré sa objavujú na povrchu. V utorok OECD varovala USA, že takáto vysoká miera nezamestnanosti škodí nielen zručnostiam pracovníkov, ale zároveň aj pracovnej sile ako takej.

V Japonsku premiér Yoshihiko Noda získal v utorok podporu pokračovať v rozhodnutí zdvojnásobiť japonskú daň z obratu v priebehu najbližších troch rokov. Rozhodnutie vyvolalo veľkú polemiku v japonskej vlády, keď Nodova vlastná strana hlasovala proti jeho návrhu, ale zároveň sa ukázalo odhodlanie dokázať IMF, že Japonsko sa zaviazalo k menovej reforme. Nezdalo sa, že tieto správy nejako ovplyvnia jen, USD/JPY posilňoval veľmi krátko pred usadením sa na hodnote 79,29 a EUR/USD kleslo na 99,04, čo dokazuje, že zmena v postoji v Japonsku nemôže zatieniť krízu v eurozóne, ani dopyt po bezpečnom útočisku.

Poznámka: obsah tohto článku zahŕňa osobné názory a myšlienky autora a nemal by byť chápaný, alebo využívaný ako investičné poradenstvo.

Autor: Peter Leonidou, Obchodný riaditeľ Alpari FS

Súvisiace články

Aktuálne správy