Tesnejšia integrácia eurozóny obnoví dôveru v euro, ale vyžaduje si čas

Brusel 15. júna (TASR) – Plán na vytvorenie bankovej únie a tesnejšiu fiškálnu integráciu eurozóny by mal pomôcť obnoviť dôveru trhov v euro, ale investori by si mali uvedomiť, že tento proces si vyžaduje určitý čas. Upozornil dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
Tesnejšia integrácia krajín eurozóny má ukázať, že euro je nezvratný projekt a menová únia sa nerozpadne, ale naopak upevní. Investori sa však obávajú, že Grécko po víkendových predčasných voľbách možno odíde z eurozóny, čo povedie k oslabeniu eura a zvýšeniu nákladov na obsluhu španielskeho a talianskeho dlhu. Madrid tak možno bude nútený požiadať o finančnú pomoc.
Lídri eurozóny budú rokovať o tom, čo je potrebné urobiť a ako prehĺbiť ekonomickú integráciu 17 krajín, ktoré zaviedli spoločnú menu, na nadchádzajúcom summite Európskej únie 28. a 29. júna.
Proces ekonomickej integrácie je pritom z politického hľadiska veľmi náročný a potrvá roky. No v konečnom dôsledku prinesie spoločné európske dlhopisy, čo trhy veľmi uvítajú.
"Potrebujeme načrtnúť smer a kroky smerom k vytvoreniu úplnej hospodárskej únie," vyhlásil Rehn, podľa ktorého pre obnovenie dôvery v eurozónu bude kľúčový práve "politický záväzok" jej členov smerom k tesnejšej integrácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy