Carrefour predáva svoj podiel v gréckej sieti Carrefour Marinopoulos

Paríž 15. júna (TASR) – Francúzsky maloobchodný gigant Carrefour predáva svoj podiel v gréckej sieti supermarketov. Na príčine je neistá hospodárska situácia v zadlženej krajine, ktorú tento víkend čakajú predčasné voľby. Od ich výsledku závisí, či Grécko vystúpi z eurozóny, alebo zostane jej členom.
Carrefour dnes, dva dni pred voľbami v Grécku oznámil, že domáca sieť supermarketov Marinopoulos odkúpi jeho podiel v spoločnom reťazci Carrefour Marinopoulos, ktorý je v tejto juhoeurópskej krajine veľmi populárny. Prevádzkuje supermarkety vo väčšine aténskych štvrtí a v ďalších gréckych mestách. Ale podnikanie v Grécku komplikuje recesia, v ktorej sa krajina zmieta už päť rokov. Dôvodom sú tvrdé úsporné opatrenia, ktoré drasticky skresali disponibilné príjmy gréckych domácností, čo sa odrazilo na ich výdavkoch.
Francúzsky gigant svoje rozhodnutie odôvodnil "pretrvávajúcim náročným ekonomickým prostredím" v Grécku. Uviedol tiež, že predaj podielu v sieti supermarketov Carrefour Marinopoulos mu vynesie 220 miliónov USD (174,66 milióna eur). Marinopoulos zase vďaka tomu získa podiel nielen v gréckych obchodoch, ale aj v spoločnej sieti predajní na Cypre a v ďalších balkánskych štátoch.
Leonidas Marinopoulos, prezident spoločnosti, v tejto súvislosti vyhlásil, že odkúpenie podielu v spoločnom podniku umožní gréckej sieti "zvýšiť flexibilu a zlepšiť svoj podnikateľský model". Nespresnil však, čo to bude znamenať v praxi, ani či časť obchodov zatvorí a prepustí niektorých zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy