Zrejme bude nevyhnutné zmeniť podmienky pomoci Grécku

Bratislava 15. júna (TASR) – Grécko v súčasnosti ani napriek odpisu časti dlhu súkromnými veriteľmi a poskytnutiu druhého kola pomoci nie je schopné plniť podmienky stanovené medzinárodnými partnermi. Bez ohľadu na to, ako dopadnú nedeľné (17.6.) parlamentné voľby v tejto krajine, bude preto zrejme nevyhnutné opätovné prerokovanie podmienok stanovených v dohode o zahraničnej pomoci, domnieva sa analytička Poštovej banky Dana Špacírová.
Inštitút pre medzinárodné financie (IIF) vyzýva na ďalšie zvoľnenie podmienok pre Grékov, prípadne poskytnutie ďalších podporných prostriedkov krajine v objeme 10 až 20 miliárd eur. "Grécko má na účtoch údajne dostatok prostriedkov na fungovanie približne do polovice júla, takže čas sa kráti," upozornila pre TASR Špacírová.
Očakáva sa, že o víťazstvo v gréckych voľbách sa pobijú dva tábory – konzervatívna Nová demokracia na čele s Antonisom Samarasom a ľavicovo orientovaná Syriza pod vedením Alexisa Tsiprasa. Ani s definitívnym výsledkom gréckych volieb sa však doterajšia neistota nevytratí, upozorňuje analytička.
"Prípadné víťazstvo strany Syriza automaticky neznamená, že Tsipras dokáže zložiť vládu. Jeho kontroverzné vyjadrenia na adresu záchranného balíčka z eurozóny a predovšetkým úsporné opatrenia totiž vo zvyšku gréckeho politického spektra veľkú podporu nenachádzajú," pripomenula. Na druhej strane, aj v prípade zloženia proeurópskej koalície bude podľa nej potrebné čakať na summit európskych lídrov, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna v Bruseli.
Peter Leonidou, obchodný riaditeľ online obchodníka s menami Alpari FS očakáva, že pokiaľ by Grécko opustilo eurozónu, kurz eura voči doláru by klesol k úrovni 1,20 EUR/USD. "Keď euro klesne na túto úroveň, Európa sa musí pripraviť na dvojitú recesiu," domnieva sa.
Pre Európsku úniu (EÚ) by to navyše znamenalo, že dvere z eurozóny sú otvorené aj pre ďalšie európske krajiny ako Španielsko a Taliansko. "To môže mať za dôsledok katastrofálny dominový efekt, ktorý môže poškodiť zostávajúce krajiny eurozóny, banky, štáty a podniky po celom svete. Mena stratí na trhoch svoje postavenie, poškodí sa medzinárodný obchod a potopí do vôd recesie aj ďalšie krehké ekonomiky," varuje Leonidou.

Súvisiace články

Aktuálne správy