EK očakáva, že ju bude vláda o špeciálnom odvode informovať

Navrhovaný odvod pre regulované firmy vrátane telekomunikačných totiž môže byť v rozpore so smernicou EÚ, podľa ktorej sa prostriedky vybrané zdanením telekomunikačných spoločností musia vrátiť naspäť do sektora.

Európska komisia (EK) očakáva, že ju bude slovenská vláda informovať o svojom zámere zaviesť špeciálny odvod pre regulované firmy najmä telekomunikačné spoločnosti. „Európska komisia následne vyhodnotí súlad špeciálneho odvodu s pravidlami EÚ,“ uvádza sa v stanovisku EK. Navrhovaný odvod pre telekomunikačné firmy totiž môže byť v rozpore so smernicou EÚ, podľa ktorej sa prostriedky vybrané zdanením telekomunikačných spoločností musia vrátiť naspäť do sektora. „Podľa pravidiel EÚ je špeciálne zdaňovanie telekomunikačných firiem možné, len ak sa týka priamo nákladov na reguláciu sektora a v každom prípade by nemalo slúžiť ako dodatočný zdroj národného rozpočtu,“ konštatuje komisia.

Vládny kabinet Roberta Fica chce špeciálny odvod pre regulované firmy zaviesť už v tomto roku a platiť by mal ešte v budúcom roku. Prostriedky získané z tohto odvodu sa majú podľa materiálu, ktorý už schválila vláda, vložiť do fondu zameraného na naštartovanie hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Rezort financií na obavy Európskej komisie o použití prostriedkov z mimoriadneho odvodu pre telekomunikačné spoločnosti reagoval stručne. „O použití prostriedkov z osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach sa ešte bude rokovať,“ uviedlo ministerstvo financií v reakcii.

Komisia pritom v obdobných prípadoch, kedy štáty zaviedli mimoriadne zdanenie telekomunikačného sektora, vedie právne konania voči Francúzsku, Španielsku a Maďarsku na Súdnom dvore EÚ. V Španielsku a Francúzsku boli dodatočné sektorové dane zavedené po tom, ako sa telekomunikační operátori rozhodli ukončiť zadávanie reklamy vo verejnoprávnych televíziách. EK v právnych konaniach namieta, že tieto telekomunikačné dane sú v rozpore s pravidlami EÚ, ktoré umožňujú dodatočné zdanenie telekomunikačných spoločností, len ak sa priamo týka nákladov na reguláciu tohto odvetvia.

Francúzska telekomunikačná daň sa platí vo výške 0,9 % z tržieb presahujúcich 5 mil. eur. Francúzsky rozpočet tak získava ročne 400 mil. eur. Španielsko z dodatočného zdanenia získalo podľa EK v roku 2010 príjem 230 mil. eur. Maďarsko zaviedlo telekomunikačnú daň v októbri 2010, pričom základom dane sú hrubé príjmy bez dane z pridanej hodnoty a sadzba dane sa pohybuje v rozmedzí 0 % a 6,5 %. Podľa odhadov Maďarsko ročne na tejto dani získa 200 mil. eur. V marci tohto roku EK podala voči Maďarsku žalobu na Súdnom dvore EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy