BOJ menovú politiku nezmenila, čaká na vývoj po voľbách v Grécku

Tokio 15. júna (TASR) – Japonská centrálna banka ponechala podľa očakávania hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni a zmeny neurobila ani v celkovej menovej politike s cieľom uchovať si "palebnú silu" pre prípad, že by po víkendových parlamentných voľbách v Grécku došlo k zhoršeniu situácie na trhoch. Ako dodala, v prípade, že by sa tak stalo, "urobí všetko na udržanie stability japonského bankového systému".
Menová rada Bank of Japan (BoJ) jednohlasne rozhodla o ponechaní hlavnej úrokovej sadzby v pásme od 0 do 0,1 % s cieľom nechať ekonomike priestor na zotavenie. Minulý týždeň japonská vláda síce oznámila, že ekonomika zaznamenala vďaka výraznejšiemu domácemu dopytu za prvé tri mesiace tohto roka medziročný rast o 4,7 %, čo je viac, než sa čakalo, no podľa centrálnej banky "pri návrate na cestu udržateľného rastu čakajú ekonomiku ešte náročné výzvy".
Zároveň dodala, že neistota z ďalšieho vývoja svetovej ekonomiky, ako aj napätie na trhoch ostávajú v dôsledku dlhovej krízy eurozóny naďalej veľmi vysoké. "BoJ urobí maximum na udržanie stability japonského finančného systému, pričom zvláštnu pozornosť bude venovať vývoju na svetových finančných trhoch," uviedla banka. Dala tak najavo, že v prípade zhoršenia situácie je pripravená napumpovať do systému ďalšie peniaze.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy