Paušálne výdavky pre SZČO majú mať strop 3 600 eur

Ponuka zo strany ministerstva financií je zatiaľ v tej podobe, že celý paušál by mal obsahovať maximálne 3 600 eur, teda 300 eur mesačne.

BRATISLAVA 29. mája (SITA) – Paušálne výdavky pre samostatne zárobkovo činné osoby by mali byť ohraničené stropom 3 600 eur ročne. Uviedol to minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, ktorý vedie so živnostníkmi rokovaniach o daňovo-odvodových zmenách . „Ponuka zo strany ministerstva financií je zatiaľ v tej podobe, že celý paušál by mal obsahovať maximálne 3 600 eur, teda 300 eur mesačne,“ povedal. Živnostníci podľa neho na pondelkovom stretnutí požiadali o samostatné rokovanie s ministerstvom financií.

Ako ďalej uviedol šéf rezortu práce a sociálnych vecí, v piatok ministerstvo predložilo živnostníkom návrh legislatívnych zmien v daniach a odvodoch. „Predložili písomné stanovisko, kde mnohé veci namietali,“ povedal Richter. Zhoda je podľa neho na tom, že by živnostník po odchode do dôchodku nemal byť odkázaný na dávky v hmotnej núdzi. Takmer deväť z 10 živnostníkov podľa ministra v súčasnosti platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. „Mnohí živnostníci, keď sa dostanú do dôchodkového veku a majú poberať dôchodok, sú prekvapení,“ uviedol Richter.

Súvisiace články

Aktuálne správy