Stavebné sporiteľne evidujú opätovné zvýšenie záujmu

Bratislava 27. mája (TASR) – Stavebné sporiteľne evidujú opätovné zvýšenie záujmu o stavebné sporenie. Po ukončení vyše roka trvajúcej diskusie o možných zásahoch do systému stavebného sporenia dochádza k podstatnému obnoveniu dôvery v tento systém sporenia a úverovania.
Nárast vkladov hlási vedúca spoločnosť na trhu stavebného sporenia – Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS). Len za prvý štvrťrok uzatvorila 65.990 nových zmlúv o stavebnom sporení. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast až o 59,7 %. Objem cieľových súm na zmluvách uzatvorených od januára do konca marca dosiahol 491,6 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o 24,36 %. Podobne vzrástol aj objem vyplatených prostriedkov určených na bývanie, ktorý sa medziročne zvýšil o 43,51 % a dosiahol 120,09 milióna eur.
Podľa Imricha Béreša, predsedu predstavenstva PSS, to potvrdzuje, že občania opäť stavili na istotu a tou stavebné sporenie určite je. Stavebné sporenie zabezpečuje nasporeným prostriedkom potrebnú ochranu, ale zároveň ich aj výhodne zhodnocuje a pripravuje na investíciu do bývania.
Zvýšený záujem ľudí o stavebné sporenie prišlo prakticky okamžite po definitívnom zamietnutí návrhov z dielne ministerstva financií, ktoré mali radikálne znížiť podporu tohto systému s viac ako miliónom sporiteľov. Znížiť sa mala štátna prémia a navrhované boli aj ďalšie opatrenia znižujúce atraktivitu a dostupnosť tohto sporenia na bývanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy