Kurz eura takmer po dvoch rokoch klesol pod 1,25 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 25. mája (TASR) – Spoločná európska mena má za sebou turbulentný týždeň. Dnes klesol jej kurz na 1,2495 USD/EUR a takmer po dvoch rokoch sa dostal pod úroveň 1,25 USD/EUR. Euro neskôr vymazalo časť strát a podvečer sa predávalo po 1,2520 USD.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2546 (vo štvrtok: 1,2557) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7971 (0,7964) eura.
Hlavnou témou na devízovom trhu zostáva európska dlhová kríza. Predovšetkým jej hroziaca eskalácia v Grécku, kde sa budú 17. júna konať ďalšie voľby. V prípade víťazstva strán, ktoré sú proti podmienkam záchranného balíka dohodnutého s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), hrozí Aténam bankrot a odchod z eurozóny.
Grécko však nie je jediným problémom eurozóny. Na konci týždňa prišli ďalšie negatívne správy zo Španielska. Katalánsko, ktoré je najbohatším zo španielskych regiónov, požaduje od centrálnej vlády finančnú pomoc. Mnohé zo 17 španielskych regiónov majú podobne ako centrálna vláda fiškálne problémy.

Súvisiace články

Aktuálne správy