Daň z príjmov PO bude v SR najvyššia z nových členov EÚ, okrem Malty

Bratislava 25. mája (TASR) – Plánované zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb posunie Slovensko o 5 priečok v rebríčku daňového zaťaženia firiem v rámci krajín Európskej únie (EÚ). Pozícia krajiny sa zníži zo 7. na 12. miesto, pričom sadzby vo všetkých nových členských krajinách únie okrem Malty budú nižšie než na Slovensku. Stane sa tak za predpokladu, že ostatné krajiny dane nezvýšia. TASR o tom dnes informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Vláda Roberta Fica plánuje zvýšiť sadzbu dane z príjmov právnických osôb z 19 % na 23 %. Priemer EÚ sa momentálne nachádza na úrovni 23,5 %. Mnohé európske krajiny však z podnikateľských príjmov podľa Sadovskej odčerpávajú aj oveľa vyššie percento. "Najvyššia daňová sadzba platí vo Francúzsku, a to až na úrovni 36,1 %, nasledujú Malta s 35,0 % a Belgicko s 34,0 %," povedala pre TASR Sadovská.
Najnižšiu, 10-% sadzbu dane z príjmov majú podnikatelia v Bulharsku a na Cypre. Nasledujú Írsko s daňovou sadzbou 12,5 %, Lotyšsko a Litva s rovnými 15 % a Rumunsko so 16 %. Rovnakou sadzbou ako u nás sú v súčasnosti zdaňované podnikateľské príjmy v susednom Česku a Poľsku. Po zvýšení sadzby na 23 % bude zdanenie podnikateľov v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) na Slovensku najvyššie.
K optimalizovaniu alebo znižovaniu daňových sadzieb sú vlády vedené predovšetkým snahou prilákať zahraničných investorov a napomôcť tak rastu ekonomiky a zamestnanosti. "Aj Slovensko pristúpilo k takémuto kroku a od roku 2004 znížilo daňovú sadzbu pre podnikateľov na 19 %," konštatovala analytička.

Súvisiace články

Aktuálne správy