Jedinou cestou k trvalému rastu sú štrukturálne reformy

Paríž 25. mája (TASR) – Neexistuje žiadne rýchle riešenie dlhovej krízy eurozóny, tvrdí guvernér nemeckej centrálnej banky Deutsche Bundesbank Jens Weidmann. Podľa neho výzvy na zvýšenie podpory zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) a plány na investície do infraštruktúry sú len odvracaním pozornosti od tvrdých a nevyhnutných reforiem.
Rastové balíčky financované ďalšími dlhmi podľa Weidmanna nie sú primeranou odpoveďou na krízu eurozóny. Takáto dočasná stimulácia ekonomiky, ktorá ešte viac zvýši dlhy, nepovedie k rastu, ako si želajú jej obhajcovia, povedal Weidmann v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde. "Neverím, že by sme mohli vyriešiť dlhovú krízu zvýšením dlhov."
Jedinou cestou k stabilnému rastu sú podľa šéfa Bundesbanky štrukturálne reformy. Tie sú nosným stĺpom všetkých dohodnutých reformných balíčkov s krajinami postihnutými dlhovou krízou. "Skutočná diskusia sa týka toho, aká je správna cesta k trvalému rastu," povedal Weidmann.
Spoločné európske dlhopisy, takzvané eurobondy, ktoré podporuje aj francúzsky prezident François Hollande, podľa Weidmanna krízu nevyriešia. Myslí si, že dlhy možno preniesť na spoločenstvo štátov len vtedy, ak sa ich vlády vzdajú suverenity a krajiny spoja svoje rozpočty. "Nedáme predsa kreditnú kartu do ruky niekomu, kto nevie kontrolovať svoje výdavky."
Ani v krajinách, ktoré podporujú eurobondy, sa o tomto nevedie verejná diskusia. A nezdá sa, že by občania v blízkej budúcnosti podporovali prenesenie suverenity na Brusel. "Presne o tom však musíme hovoriť," uviedol Weidmann.
Guvernér nepodporuje ani ďalšiu injekciu likvidity finančným inštitútom prostredníctvom nízko úročených úverov. Podľa neho je takáto likvidita len morfiom, ktoré "utlmí bolesť, ale nelieči".

Súvisiace články

Aktuálne správy