Vyššie dane spomalia ekonomický rast a tok kapitálu do krajiny

Bratislava 25. mája (TASR) – Ekonomickí analytici majú voči plánovanému zvýšeniu daní viaceré výhrady. Podľa Richarda Ďuranu z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) nie je zvyšovanie daní momentálne vôbec potrebné, nakoľko existujú aj iné možnosti, ako konsolidovať verejné financie. „Stále existuje obrovský priestor na úspory,“ povedal pre TASR Ďurana.
Zvyšovanie daní má negatívny efekt nielen na existujúce podniky, ale je to takisto negatívny signál pre zahraničných investorov. Tí sú pre krajinu dôležití, nakoľko Slovensko je podľa Ďuranu stále podkapitalizované. „My si vlastne zatvárame dvere pred zahraničnými investormi a pred prílevom kapitálu, bez ktorého je rast produktivity práce na Slovensku takmer nemožný,“ upozornil Ďurana a dodal, že bez rastu produktivity neporastie ani životná úroveň obyvateľov.
Podľa Pavla Kárásza zo Slovenskej akadémie vied (SAV) takisto nejde o optimálne riešenie, no je potrebné ešte počkať na ďalšie kroky vládneho kabinetu. Plošné zvýšenie daní z príjmu pre právnické osoby a progresívna daň pre fyzické osoby bude totiž znamenať zníženie hospodárskeho rastu slovenskej ekonomiky. „Tento krok by mal byť vykompenzovaný pro-rastovými opatreniami,“ povedal dnes pre TASR Kárász. Dodal, že v prípade nutnej konsolidácie verejných financií je vo všeobecnosti lepšie najprv vyčerpať opatrenia, ktoré rast nespomalia. Takisto Ďurana navrhuje iné riešenia. Ako prvé by sa podľa neho malo odstrániť plytvanie s verejnými financiami. Nasledovať by mal audit štátnych príspevkových a rozpočtových organizácií, ako aj adresovanie sociálnych platieb len ľuďom, ktorí dávky naozaj potrebujú.
V prípade plánovaného zvýšenia daní je otázny reálny príspevok tohto kroku k vyšším príjmom štátu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa totiž zvýši podiel daňových únikov. Toto riziko je podľa analytika SAV Vladimíra Baláža vyššie pri progresívnom zdanení fyzických osôb, než pri plošnom zvýšení dane z príjmu súkromných spoločností.
Kým všetky firmy budú pravdepodobne platiť namiesto 19 % daň 23 %, fyzické osoby odvedú štátu viac len pri príjme vyššom ako 3000 eur. O presnej hranici však vláda ešte neinformovala. „Vytvárajú sa tam možnosti všelijakých daňových únikov, presúvania príjmu medzi príbuznými, a tak ďalej. Ja by som osobne ustál, keby tam tá progresivita nebola,“ uviedol Baláž. Ako dodal, so zvýšením dane súhlasí, ale s progresivitou nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy