Podľa Trojky by Portugalsko mohlo mať najhoršiu fázu recesie za sebou

Lisabon 25. mája (TASR) – Podľa medzinárodných veriteľov by Portugalsko mohlo mať najhoršiu fázu recesie za sebou, čo by malo pomôcť zvýšiť príjmy štátu z daní. Uviedli to dnes poslanci zo stredopravej vládnej koalície po štvrtkovom stretnutí (24.5.) s inšpektormi z takzvanej Trojky (Európska únia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond), ktorí hodnotia plnenie podmienok úverového programu Portugalskom. Zástupcovia Európskej komisie, ECB a MMF sa k informáciám Lisabonu nevyjadrili.
"Na stretnutí informovali, že v súčasnosti by už Portugalsko malo najhoršiu fázu recesie prekonávať," povedal Adolfo Mesquita Nunes z Ľudovej strany. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesol v 1. kvartáli medzištvrťročne len o 0,1 %, zatiaľ čo vo 4. štvrťroku dosiahol medzikvartálny pokles ekonomiky až 1,3 %. To napriek pokračovaniu plnenia prísnych úsporných opatrení, ktoré Trojka stanovila ako podmienku za poskytnutie záchranného úveru v objeme 78 miliárd eur.
Vláda zatiaľ naďalej predpokladá, že ekonomika za celý rok 2012 klesne o 3 % oproti 1,6-% poklesu za rok 2011, pričom oživenie očakáva ku koncu roka. Nepriaznivé správy prišli začiatkom týždňa aj od Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Tá uviedla, že recesia v Portugalsku bude trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo.
Väčšina investorov je zatiaľ presvedčená, že Portugalsko bude v dôsledku slabej ekonomiky potrebovať ďalšiu finančnú pomoc a viac času pod ochranou úverového programu, než sa bude môcť vrátiť na dlhopisové trhy. Poslanec z Ľavého bloku Pedro Filipe Soares, ktorý sa tiež stretol s inšpektormi, však uviedol, že "otázka druhého záchranného balíka je napriek recesii, zníženiu príjmov z daní do štátneho rozpočtu a rastúcej nezamestnanosti pre inšpektorov tabu".

Súvisiace články

Aktuálne správy