Marcový rast inflácie je prekvapením, nepomohol ani lacnejší plyn

Bratislava 13. apríla (TASR) – Analytikov prekvapila marcová inflácia na úrovni 3,8 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli spotrebiteľské ceny podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o 0,3 %. "Inflácia v marci prekvapivo nespomalila ani po započítaní poklesu cien plynu o -5,2 %," informoval analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.
Pomalší nárast cien očakávala aj Poštová banka. Podľa jej analytičky Evy Sadovskej boli predpovede skôr na úrovni 3,7 %. "Bolo to spôsobené vyšším ako nami očakávaným nárastom cien potravín," uviedla Sadovská. Medzimesačné zdraženie potravín ovplyvnili v marci najmä vyššie ceny mlieka, syrov a hlavne už dopredu avizované zdraženie vajec. Tie išli s cenou nahor o približne 5 %.
Významné zdraženie vajec bolo spôsobené prísnejšou reguláciou chovu nosníc v rámci Európskej únie (EÚ). Len táto jedna kategória pritom prispela k celkovému medzimesačnému rastu cien v marci o 0,2 percentuálneho bodu. "Očakávame však, že tento marcový nárast cien vajec by mohol byť aspoň čiastočne korigovaný v nasledujúcich mesiacoch," skonštatoval Koršňák.
Podľa neho by sa mohla dynamika medziročného rastu spotrebiteľských cien v letných mesiacoch mierne spomaliť pod úroveň 3,5 %. V apríli by mali k spomaleniu medziročnej inflácie totiž prispieť aj klesajúce ceny elektriny. Nižšiu infláciu v tomto roku však predpovedá aj Poštová banka. "Očakávame v priemere pomalší rast cien ako vlani, a to na úrovni cca 3,2 %," dodala Sadovská.
Dopytové inflačné tlaky by ani v tomto roku nemali podľa Sadovskej rásť z dôvodu pretrvávajúcej opatrnosti spotrebiteľa. A to najmä pod vplyvom slabšieho ekonomického rastu a vyššej miery nezamestnanosti. Na druhej strane ale sú rastúce ceny ropy a pohonných látok, ktoré ovplyvňujú ceny množstva iných tovarov a služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy