Faktory ovplyvňujúce rast ceny zlata sú teraz slabé

Singapur 8. apríla (TASR) – Cena unce (31,1 g) zlata klesla v utorok (3.4.) na trojmesačne minimum, keď sa predávala po 1611,80 USD. (1233,39 eura). K zlacneniu zlata na spotovom trhu došlo po zverejnení správy o priebehu ostatného rokovania menového výboru americkej centrálnej banky, Fedu. Z nej vyplynulo, že vedenie Fedu nepripravuje ďalší nákup amerických vládnych dlhopisov, ktoré by viedli k nárastu obeživa.
Cena unce zlata sa v stredu dostala po dlhom čase pod 300-dňový priemer, ktorý bol 1619 USD.
V priebehu nasledujúcich dní sa však cena znovu dostala na 1629,79 USD. Analytik Chou Sin-čchiang zo spoločnosti Jinrui Futures uviedol, že sa cena zlata dostala pod úroveň, na ktorej predtým určitý čas zotrvávala. Ak sa neobjavia faktory, ktoré by podporili vzostup ceny kovu, potom sa ťažko udrží nad 1630 USD za uncu.
Očakávanie investorov, že Fed začne tlačiť viac dolárov, vo februári vyhnal cenu unce na 1790,30 USD. Jej rekord pochádza zo septembra minulého roku, keď unca stála 1920,10 USD.
Rast hodnoty dolára znižuje záujem o zlato. Voči euru sa dostal dolár na trojtýždňové maximum po tom, ako sa španielskej vláde nevydaril predaj štátnych dlhopisov podľa očakávania.
Dominic Schnider zo singapurskej UBS Wealth Management povedal, že medzi vlaňajškom a bežným rokom je zásadný rozdiel. Kým minulý rok bol v znamení voľnej menovej politiky Fedu, jej takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania, teraz mu vtláča pečať zlepšujúca sa situácia americkej ekonomiky. Od centrálnej banky potrebuje menšiu pomoc. Schnider však predpokladá, že záujem investorov o zlato vzrastie v tomto roku asi o 20 %, aby vykryli pokles záujmu oň u zlatníkov a centrálnych bánk.
Svetová rada pre zlato uviedla, že investori nakúpili vlani 1640,7 tony zlata, čo bolo o 5 % medziročne viac. Vytváraním zlatého pokladu si chránili hodnoty, ktoré mohla ohroziť rastúcu dlhová kríza v eurozóne.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy