Európa teraz rieši problémy, ktoré sa hromadili desaťročia

Berlín/Praha 31. marca (TASR) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová verí, že Španielsko dokáže znížiť svoj deficit v súlade s požiadavkami Európskej únie (EÚ). "Som optimistická, že všetci splnia svoje záväzky," uviedla Merkelová v rozsiahlom rozhovore pre český denník Lidové noviny (LN). "Španielsko sľúbilo, že v roku 2013 dodrží 3-% hranicu, poukazuje však na vyšší deficit, ktorý vláda zdedila po predchádzajúcej."
Nová španielska vláda sa v piatok (30. 3.) dohodla na drastických úsporných opatreniach vo výške 27,3 miliardy eur. Tie by mali pomôcť znížiť schodok tento rok na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,5 % HDP, ako sa Madrid dohodol s Európskou komisiou (EK). Na budúci rok by mal španielsky deficit dosiahnuť maximálne 3 % HDP.
Merkelová zdôraznila, že eurozóna má pred sebou ešte dlhú cestu aj po navýšení eurovalu. "Krok po kroku musíme, myslím tým každú krajinu, rozvíjať našu konkurencieschopnosť," povedala nemecká kancelárka. "Neexistuje jednoduchá cesta, ale dúfam, že takto môžeme prekonať problémy, ktoré sa hromadili desaťročia."
Kancelárka obhajovala zmenu postoja Nemecka v otázke navyšovania eurovalu. Aj Nemecko musí podľa nej dokázať reagovať na zmenu situácie. Dôležité pri boji s príčinami krízy sú napríklad reformy trhu práce rovnako ako zvýšenie výdavkov na výskum a inovácie v eurozóne, zdôraznila Merkelová.
Grécko má podľa nemeckej kancelárky za sebou mnoho reforiem a úspešne reštrukturalizovalo dlh. V súčasnosti má šancu prekonať dlhovú krízu. Čakajú ho však ďalšie tvrdé opatrenia. Podľa Merkelovej neexistuje žiadna alternatíva k reformám, ktoré sú potrebné na konsolidáciu rozpočtu a podporou ekonomiky. Ide o reformy administratívy, trhu práce, liberalizáciu uzavretých profesií a predovšetkým o zefektívnenie výberu daní.
"Grécko by chcelo zostať v eurozóne a ja by som chcela to isté, pretože odchod Grécka by mal vážne následky. Existuje nebezpečenstvo domino efektu, ktorý by mohol vyvolať pochybnosti aj o členstve iných krajín," povedala Merkelová pre LN.
Podľa Merkelovej bolo chybou, že Európa sa po vytvorení spoločnej meny nevydala rýchlejšie smerom k politickej únii. "Reformnými krokmi dobiehame, čo sa nestalo pri tvorbe eura – postupne sa vydávame na cestu k politickej únii. Ale skutočnú spoločnú rozpočtovú politiku nebudeme mať ešte dlho."
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy