Globálne akciové trhy zaznamenali najlepší prvý kvartál od roku 1998

Globálne finančné trhy v majú za sebou skvelý 1. štvrťrok. Globálny index FTSE World vyskočil od 1. januára o 11 % a je to jeho najlepší kvartálny výkon od septembra 2010 a najlepší štart do nového roka od roku 1998.

Londýn/New York 31. marca (TASR) – Globálne finančné trhy v majú za sebou skvelý 1. štvrťrok.
Globálny index FTSE World vyskočil od 1. januára o 11 % a je to jeho najlepší kvartálny výkon od septembra 2010 a najlepší štart do nového roka od roku 1998. "Ľudia si uvedomili, že vlani počítali s Armagedonom, a averzia voči riziku sa vytratila," myslí si Bob Doll, akciový stratég spoločnosti BlackRock, ktorá je najväčším správcom majetku na svete.
Motorom rastu akciových trhov v USA bolo prudké posilnenie bankových a technologických titulov. Akcia Apple vyskočila o 50 % a len na ňu pripadá až 14 % z 12-% kvartálneho rastu indexu S&P 500. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average, na ktorom sú kótované najkvalitnejšie, takzvané blue chip, akcie, sa počas prvých trhoch mesiacov zvýšil o 8,2 % a mal najlepší štart do nového roka od roku 1998.
Dow Jones v piatok (30. 3.) vďaka pozitívnym makroekonomickým údajom posilnil o 0,5 % na 13.212,04 bodu. Kľúčový americký index zaznamenal v marci už šiesty mesačný rast za sebou, čo znamená najdlhšie posilňovanie od roku 2009. V týždennom porovnaní si polepšil o 1 %. Širší index S&P 500 v piatok vzrástol o 0,37 % na 1408,47 bodu.
Z návratu globálneho rizikového apetítu profitovali v 1. štvrťroku aj ázijské akcie. Index MSCI Asia Pacific od začiatku roka vyskočil o 13,5 %. Najviac sa v regióne darilo japonským akciám, keď kľúčový tokijský index Nikkei 225 za prvé tri mesiace posilnil o 19,3 %. Japonskí exportéri profitovali predovšetkým z oslabovania jenu voči doláru.
Mnoho z aktív, ktoré zaznamenali v 1. štvrťroku prudký rast, ako napríklad akcie európskych bánk, dlhopisy s nízkym ratingom, volatilné meny rozvíjajúcich sa krajín a dlhopisy okrajových štátov eurozóny, majú sa sebou prudký pád z druhej polovice 2011.
Britský index FTSE 100 v 1. kvartáli posilnil len o 3,7 %. Naopak grécky akciový trh vyskočil viac než o 7 % po tom, čo sa prepadol vyše o 60 % v roku 2011.
"Bol to fantastický kvartál, predovšetkým pre aktíva, ktoré vlani boli v nemilosti," uviedol šéf globálnych úverových stratégií AllianceBernstein Ashish Shah.
Mnohí manažéri investičných fondov a bankári sú však opatrní a varujú, že takýto pozitívny vývoj sa zrejme nebude opakovať. "
Informovali o tom Financial Times a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy