Stabilizácia finančných trhov je zatiaľ krehká, tvrdí Makúch

Európska centrálna banka (ECB) podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Jozefa Makúcha momentálne využitie neštandardných nástrojov napríklad v podobe ďalších lacných trojročných úverov bankám neplánuje. Opatrenia si však necháva v zálohe, keby sa pozitívny vývoj zastavil.

Európska centrálna banka (ECB) vzhľadom na zmierňovanie napätia na finančných trhoch neštandardné nástroje momentálne využívať neplánuje, stále si ich však necháva v zálohe. Konštatoval to na utorňajšej tlačovej konferencii guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. „Vzhľadom na súčasný vývoj ECB nepokladá za potrebné robiť niečo extra, to čo ECB urobila, pokladá za dostatočné. Preto sa ani neuvažuje v súčasnosti s nejakou treťou tranžou trojročného LTRO (trojročné úvery pre európske komerčné banky, pozn. red.). Pokiaľ sa situácia bude vyvíjať tak ako sa vyvíja, nebude na to naozaj žiaden dôvod,“ povedal Makúch.

Na definitívne vyhlásenie, že kríza vo finančnom sektore je zažehnaná a žiadne opatrenia už potrebné nebudú, je však podľa Makúcha priskoro. Znaky stabilizácie sú síce pozitívne, avšak stále krehké. „Na to aby sme definitívne vyhlasovali nejaké závery nemáme ešte dostatok dôvodov, pretože tie pozitívne veci, ktoré vnímame a máme z nich radosť, sú ešte veľmi krátkodobé. Potrebujeme aby sa potvrdili z minimálne strednodobého hľadiska,“ konštatoval guvernér Národnej banky Slovenska. Stabilizačné nástroje tak podľa neho musí mať ECB naďalej pripravené, „keby ich bolo prípadne potrebné použiť, keby sa nepotvrdili tieto pozitívne signály v budúcnosti.“

ECB prostredníctvom lacných trojročných úverov európskym finančným domom poskytla financie v objeme vyše 1 bil. eur. Úvery poskytovala v dvoch ponukách, a to v decembri a koncom februára. Lacné úvery od začiatku roka prispeli k zníženiu nákladov na refinancovanie verejného dlhu Talianska a Španielska, keďže niektoré banky využili nové peniaze na kúpu dlhopisov týchto krajín. Dodatočná likvidita malo tiež podporiť dostupnosť úverov pre firmy a spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy