Rast ceny zlata podporuje slabý dolár a nové obavy o vývoj eurozóny

Singapur/New York 27. marca (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 4,30 h SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1687,89 USD (1271,38 eura). V pondelok (26. 3.) vzrástla na 1693,39 USD. V piatok (23. 3.) bola jej záverečná cena v New Yorku 1662,30 USD.
Súčasný záujem investorov o nákup zlata na spotovom trhu súvisí s novými obavami o vývoj krízy v eurozóne po tom, ako sa potvrdili správy, že Španielsko dostalo úľavy v programe na konsolidáciu štátnych financií.
V pondelok prispelo k oslabeniu dolára vyjadrenie šéfa Federálneho rezervného systému USA Bena Bernankeho, že ultravoľná peňažná politika americkej centrálnej banky bude ešte pokračovať. Je vraj nevyhnutná, aby sa v Spojených štátoch dosiahlo ďalšie zníženie nezamestnanosti.
Analytici očakávajú, že prevahu získali faktory, ktoré budú v blízkej budúcnosti podporovať rast ceny zlata. Podľa nich by mala cena unce kolísať okolo 1700 USD. Nick Treventhan, komoditný stratég singapurskej spoločnosti ANZ, očakáva, že sa cena unce môže vyšplhať na 1720 USD.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy