Podľa novej prognózy porastie slovenská ekonomika v tomto roku o 2,3 %

Bratislava 21. marca (TASR) – Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR prehodnotil rast slovenskej ekonomiky za tento rok. Podľa novej rýchlej prognózy by sa mal rast hrubého domáceho produktu (HDP) pohybovať v intervale od 1,9 do 2,6 %.
„Ako najpravdepodobnejší scenár sa v súčasnosti javí rast o 2,3 %,“ informoval dnes inštitút. Aj po zapracovaní nižších odhadov výberu spotrebných daní, by tak mal mať rýchlejší rast ekonomiky pozitívny vplyv na saldo verejných financií vo výške 53 miliónov eur.
K vypracovaniu nového odhadu pristúpil IFP kvôli pozitívnejším výsledkom slovenskej ekonomiky za posledný štvrťrok minulého roka. Takisto však kvôli zlepšeniu vyhliadok pre ekonomiky eurozóny počas 1. polroka 2012. „Pozitívny výsledok zaznamenali v závere predchádzajúceho roka najmä slovenské exporty, ktoré aj napriek poklesu ekonomík našich najväčších obchodných partnerov výrazne rástli,“ skonštatoval inštitút.
Viac optimizmu na európskych dlhopisových a akciových trhoch, či pozitívnejšie nemecké predstihové indikátory vplývali aj na rozhodnutie IFP prehodnotiť predikcie vývoja ekonomík eurozóny. Namiesto poklesu o 0,31 % predpokladá inštitút v eurozóne rast o 0,04 % za 1. štvrťrok 2012. Pre druhý štvrťrok sa predpoveď zmenila z poklesu o 0,09 % na rast o 0,15 %. „V súčasnosti máme predpoklad, že v roku 2012 by tak malo dôjsť k nárastu HDP eurozóny o 0,2 %, pričom februárová prognóza predpokladala pokles o 0,5 %,“ uviedol IFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy