Rusko podnikne právne kroky, obvinenia odmieta

Pavla Ruska v utorok obvinili pre trestný čin podvodu v súvislosti s kauzou Gorila. Podľa obvinenia mal podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu, a.s., Bratislava.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 15. marca (SITA) – Bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko považuje za absurdné obvinenia, že chcel zatajiť informácie o nevýhodnosti predaja Paroplynového cyklu. Ako uviedol v rozhovore pre agentúru SITA, pred predajom dal z vlastnej iniciatívy vypracovať analýzu, ktorá ukazovala, že predaj je nevýhodný. Pri predaji to však bola najvyššia ponúkaná cena. „Najprv sa musí preukázať, že Paroplynový cyklus bol naozaj nevýhodný predaj a potom niekto môže povedať, že je to trestný čin podvodu preto, lebo som niečo zatajil,“ uviedol pre agentúru SITA Rusko. Podotkol, že analýza ministerstva o nevýhodnej privatizácii bola na internete zverejnená osem rokov.

Obvinenia označil za iniciatívu „niektorých“, ktorí si potrebujú vybavovať osobné účty. O koho ide, však nešpecifikoval. O svojich obvineniach vie zatiaľ len od novinárov. Rusko je od rána v Českej republike, na Slovensko by sa mal vrátiť podvečer. Brániť sa chce právnou cestou a verí, že dokáže svoju nevinu. „Ja budem chodiť po súdoch a Malchárek a Bubeníková sa budú smiať pri mori,“ konštatoval Rusko. Považuje to za paradox z dôvodu, že ak podával trestné oznámenia o podplácaní on, skončili v koši. „Fond národného majetku predával tento Paroplynový cyklus a keďže ho predával, tak musel vedieť, čo v tom Paroplynovom cykle je. Musel vedieť, čo predáva, musel vedieť, aké sú tam sumy,“ dodal Rusko.

Pavla Ruska v utorok obvinil pre trestný čin podvodu vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru, Úradu boja proti organizovanej kriminalite v súvislosti s kauzou Gorila. Podľa obvinenia mal podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu, a.s., Bratislava. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Alexander Bíró uviedol, že trestnou činnosťou bola údajne spôsobená za obdobie minimálne roka 2005 a 2006 škoda minimálne 42 024 305,94 eura (1 266 024 240,90 Sk), ktorá sa premietla v prospech súkromnej spoločnosti. Páchateľovi za uvedený trestný čin v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. Minister vnútra Daniel Lipšic dal na Generálnu prokuratúru SR podnet na zrušenie privatizácie Paroplynového cyklu. Paroplynový cyklus, a.s. (PPC) v súčasnosti pôsobí pod názvom PPC Energy Group, a.s. Spoločnosť PPC, ktorá prevádzkuje elektráreň s kombinovaným paroplynovým cyklom, kúpila v roku 2004 od Fondu národného majetku SR investičná skupina Penta za dve miliardy vtedajších slovenských korún.

Agentúra SITA vydá k správe zvuk na audio.sita.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy