Ceny ropy klesli v piatok viac než o 2 doláre

New York 2. marca (TASR) – Cena referenčnej americkej ropy v piatok (2.3.) klesla viac než o 2 doláre a uzavrela týždeň pod úrovňou 107 USD (80,96 eura) za barel (159 litrov). Saudská Arábia totiž dementovala informácie iránskych médií o výbuchu saudskoarabského ropovodu. K zlacneniu čierneho zlata prispelo aj vyberanie ziskov a posilnenie dolára.
Aprílový kontrakt na referenčnú americkú ropu WTI v piatok zlacnel o 2,14 USD a uzavrel obchodovanie na newyorskej komoditnej burze na úrovni 106,7 USD za barel. Aprílový kontrakt na severomorskú ropu Brent počas piatka oslabil o 2,55 USD a uzavrel na londýnskej burze ICE na úrovni 123,65 USD za barel.
V noci na piatok pritom cena WTI vyskočila až na 110,55 USD/barel a cena ropy Brent prekročila 128 USD/barel, čo boli najvyššie ceny ropy od júla 2008. Iránske médiá totiž priniesli správu o výbuchu saudskoarabského ropovodu, čo však Rijád neskôr poprel.
Americká ropa sa ešte vo februári predávala po 96 USD za barel. K prudkému zdraženiu čierneho zlata prispeli predovšetkým obavy z prerušenia dodávok na trh, ktoré by mohol spôsobiť konflikt medzi Západom a Iránom týkajúci sa iránskeho jadrového programu. Ceny ropy tiež podporil narastajúci optimizmus týkajúci sa vyhliadok americkej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy