USA ocenili Európu za riešenie krízy, musí však urobiť ešte viac

Mexico City 26. februára (TASR) – Americký minister financií Timothy Geithner ocenil úsilie Európskej únie v otázke riešenia jej fiškálnych problémov, napriek tomu je podľa neho nevyhnutné urobiť ešte viac.
"Európa robí úžasné pokroky, čo sa týka presviedčania sveta, že nedovolí katastrofálny finančný krach," povedal Geithner na zasadnutí Inštitútu pre medzinárodné financie (IIF) na okraj schôdzky ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 v Mexico City.
Dodal však, že európski lídri "vedia, že musia urobiť ešte viac, aby sa toto úsilie stalo dôveryhodným" a v tomto smere pripomenul, že Európa musí "vytvoriť omnoho silnejší a dôveryhodnejší ochranný val".
"Je veľmi dôležité, aby veľké ekonomiky v Európe mali k dispozícii silný finančný štít," povedal Geithner. Ako dodal, najlepším spôsobom ako dostať niektoré krajiny eurozóny zo súčasnej dlhovej krízy, je "prisľúbiť viac, než je naozaj potrebné".
Pripojil sa tak k názoru šéfa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Josého Ángela Gurríu, ktorý v Mexiku vyzval na zvýšenie ochranného valu ako súčasti mohutného protikrízového finančného mechanizmu. Aj Gurría povedal, že čím silnejší ochranný val bude, tým menej hrozí, že krajiny ho budú musieť využívať.

Súvisiace články

Aktuálne správy