Brusel by mohol zmierniť Madridu rozpočtový cieľ na tento rok

Brusel 23. februára (TASR) – Európska únia dnes naznačila, že by mohla Španielsku zmierniť tohtoročný cieľ v oblasti znižovania rozpočtového deficitu. Najskôr však požaduje vysvetlenie, prečo schodok zaznamenal v roku 2011 rast, ako aj podrobnosti o ďalších úsporných opatreniach.
Aj keď Európska komisia v najnovšej prognóze očakáva pokles ekonomiky eurozóny tento rok o 0,3 %, čo ešte sťaží situáciu zadlžených krajín, uviedla, že krajiny ako Španielsko sa musia pripraviť na ďalšie úspory. Zároveň chce vidieť nový španielsky rozpočet na tento rok, ktorý by mal byť pripravený v marci. „Keď budeme mať dostatok informácií, potom sa rozhodneme,“ povedal na tlačovej konferencii komisár EÚ pre hospodárske a menové otázky Olli Rehn.
Informoval, že od španielskej vlády očakáva poskytnutie všetkých podstatných informácií o výsledkoch minuloročného rozpočtu a vysvetlenie horších údajov v oblasti rozpočtového deficitu za rok 2011. Navyše, čaká aj na plány v rámci tohtoročného rozpočtu s cieľom dosiahnuť dlhodobú udržateľnosť verejných financií.
Podľa informácií zdrojov z EÚ tento týždeň, ktoré zverejnila agentúra Reuters, by zmiernenie mohlo predstavovať maximálne niekoľko desatín percenta z úrovne rozpočtového deficitu dohodnutej v rokoch 2009 a 2010.
Španielsko by tento rok malo znížiť rozpočtový deficit na 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) a vzhľadom na to, že za minulý rok predpokladá deficit až na úrovni 8 % HDP, muselo by ušetriť okolo 40 miliárd eur. Ekonomika krajiny by pritom podľa prognózy EK mala klesnúť tento rok o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy