Cargo zaplatí za dodávku elektriny 26 mil. eur bez dane

Štátny nákladný koľajový prepravca odoberá elektrinu pre svoje hnacie dráhové vozidlá od partnerského správcu železničnej infraštruktúry.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. zaplatí v tomto roku okolo 26 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty za dodávku a distribúciu elektriny pre svoje hnacie dráhové vozidlá pripojené do distribučných sústav Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Štátny nákladný dopravca zdôvodnil zadanie zákazky partnerskému podniku cez rokovacie konanie bez výzvy na súťaž tým, že uvedené služby môžu poskytnúť z technických dôvodov len ŽSR.

„ŽSR sú jediným a výhradným vlastníkom dopravnej cesty a infraštruktúry, ktorej súčasťou je aj distribučná sústava elektriny. Odber elektriny zariadeniami hnacích dráhových vozidiel je považovaný za nemeraný odber,“ informovalo Cargo vo Vestníku verejného obstarávania. Spotreba elektriny pre všetkých odberateľov z distribučnej sústavy ŽSR je určovaná pomerným rozpočítavaním na základe dopravných výkonov evidovaných ŽSR. Ako Cargo ďalej uviedlo, z hľadiska technických podmienok potreby merania a spôsobu vyhodnocovania spotreby elektriny musia byť ŽSR ako distribútor aj dodávateľom elektriny pre lokomotívy nákladného prepravcu.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. vznikla začiatkom roka 2005 rozdelením Železničnej spoločnosti, a.s. na dve samostatné spoločnosti, pričom prevzala jej aktivity v oblasti nákladnej železničnej prepravy. Spoločnosť eviduje základné imanie 401,646 mil. eur.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 rozhodnutím vlády SR o zriadení štátneho podniku. Od 1. januára 2002 sa ŽSR podľa Projektu transformácie a reštrukturalizácie rozdelili na dva samostatné subjekty – ŽSR a Železničnú spoločnosť, a.s. ŽSR majú základné imanie 800,17 mil. eur, spravujú a prevádzkujú železničnú infraštruktúru, vrátane tratí a staníc.

Súvisiace články

Aktuálne správy