Rezort dopravy odmieta návrh TÚ znížiť platby za frekvencie

Ministerstvu dopravy sa návrh Telekomunikačného úradu SR na zníženie poplatkov za správu frekvencií nepáči, keďže znížením úhrad o 60 % by sa znížili aj príjmy štátneho rozpočtu. Na roky 2012 až 2014 totiž rezort úradu naplánoval, že musí do rozpočtu odviesť ročne 16 mil. eur.

Ministerstvo dopravy nesúhlasí s návrhom Telekomunikačného úradu (TÚ) SR znížiť telekomunikačným operátorom poplatky za využívanie frekvencií o 60 %. A to aj napriek tomu, že neznížením týchto administratívnych poplatkov úrad riskuje porušenie zákona. TÚ totiž podľa zákona o elektronických komunikáciách, ako aj smernice EÚ, musí hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, keď výška administratívnych úhrad úradu nesmie prekročiť výšku jeho nevyhnutných nákladov na výkon regulácie.

Ministerstvu dopravy sa návrh telekomunikačného úradu na zníženie poplatkov za správu frekvencií nepáči, keďže znížením úhrad o 60 % by sa znížili aj príjmy štátneho rozpočtu. Na roky 2012 až 2014 totiž rezort naplánoval, že úrad musí dosiahnuť ročné príjmy vo výške 16 mil. eur a výdavky 4,9 mil. eur. To je však v rozpore so zákonom o elektronických komunikáciách ako aj smernicou EÚ, keďže TÚ musí hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. „Nesúhlasíme s predloženým sadzobníkom úhrad z dôvodu jeho negatívneho vplyvu na príjmy do štátneho rozpočtu, nakoľko návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014 v rámci predpísaných príjmov pre kapitolu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR uvažuje aj s týmito príjmami vo výške 16 mil. eur ročne,“ uviedlo ministerstvo dopravy v pripomienke k návrhu úradu. Rezort zároveň žiada TÚ, aby vysvetlil, ako plánuje výpadok v štátnom rozpočtu vykompenzovať, a aby presnejšie zdôvodnil svoj postup.

Telekomunikačný úrad poplatky za správu frekvencií znížil už začiatkom tohto roku, keď zmenil spôsob výpočtu poplatkov za využívanie frekvencií. Podľa nových pravidiel sa totiž ich výška neurčuje na základe počtu staníc šíriacich signál, ktoré daný operátor má, ale podľa šírky prideleného pásma. Trom najväčším operátorom – Slovak Telekom (T-Mobile), Telefónica Slovakia (O2) a Orange Slovensko – sa však nové opatrenie nepáčilo, keďže podľa nich schválená výška poplatkov neodrážala náklady TÚ SR na správu frekvenčného spektra a žiadali ďalšie znižovanie.

Zároveň kritizovali, že opatrenie úradu sťaží budovanie nových sietí štvrtej generácie, keďže pri získaní nových frekvencií budú musieť platiť hneď za celé spektrum bez ohľadu na to, v akej miere ho využívajú. Úrad preto pristúpil k zmene a po novom tak telekomunikační operátori, ktorí získajú frekvencie pre budovanie nových celoplošných sietí, budú musieť uhradiť poplatok až po skončení roka, ktorý nasleduje po roku, v ktorom boli frekvencie pridelené.

Súvisiace články

Aktuálne správy