Gréci musia obrátiť svoju pozornosť na podmorské energetické zdroje

Nikózia 20. februára (TASR) – Grécko musí svoju pozornosť upriamiť na prieskum podmorských ložísk ropy a plynu, čo by mu malo pomôcť v terajších vážnych ekonomických problémoch. Povedal to dnes počas návštevy Cypru predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Antonis Samaras.
Podľa Samarasa by Gréci mali nasledovať príklad Cypru a vyznačiť svoje námorné hranice. To by krajine umožnilo začať s prieskumom potenciálnych ložísk nerastných surovín. Ako dodal po rozhovoroch s cyperským prezidentom Dimitrisom Christofiasom, Grécko a Cyprus by mali v súvislosti s potenciálnymi podmorskými ložiskami nerastných surovín prijať "spoločnú stratégiu". Cyprus v decembri potvrdil, že ložisko neďaleko jeho južného pobrežia obsahuje odhadom 140 až 230 miliárd kubických metrov zemného plynu.
Samaras dodal, že je potrebné obrátiť pozornosť na prírodné zdroje už aj pre ekonomickú situáciu, v akej sa krajina nachádza. "Grécko musí využiť toto bohatstvo, ktoré leží v jeho vodách, a to za akúkoľvek cenu, najmä v týchto ťažkých časoch," povedal Samaras. To však môže zvýšiť napätie medzi Gréckom a Tureckom, ktoré sa stále sporia o námorné hranice v Egejskom mori.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy