Nemeckí ekonómovia považujú ďalšiu pomoc Grécku za omyl

Berlín/Atény 20. februára (TASR) – Ďalšia mnohomiliardová finančná pomoc nie je podľa ekonómov pre Grécko tou správnou cestou. Podľa bankového experta Wolfganga Gerkeho to vedia aj politici, ktorí rozhodujú o osude Grécka. Gerke v rozhovore pre Passauer Neue Presse uviedol, že prísne podmienky pomoci spôsobia, že Gréci "sa ušetria k smrti".
Aj šéf rešpektovaného ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn považuje ďalšiu finančnú podporu pre Atény za omyl. "Tento plán radikálnej sanácie Grécka vo vnútri eurozóny je iluzórny," povedal Sinn v rozhovore pre internetový portál Spiegel Online. Podľa Sinna by skôr mali krajiny eurozóny dať Aténam peniaze na to, aby vystúpili z menovej únie. Krajina by mohla peniaze použiť na zoštátnenie bánk a tomu, aby zabránila kolapsu štátu.
Celú záchrannú akciu diktujú podľa Gerkeho finančné trhy, nie snaha pomôcť Aténam. "Grécko potrebuje radikálny rez a vlastnú menu." Priznal však aj to, že nemôžeme podceňovať riziká spojené s bankrotom krajiny a vystúpením z eurozóny. "Krach bude mať dôsledky, ale ešte horšie bude, ak ho budeme odkladať. Grécka kauza sa predražuje."
Sinn si myslí, že najdôležitejšie je obnovenie konkurencieschopnosti gréckej ekonomiky. Jeho podmienkou je vystúpenie z eurozóny. "Pretože grécke produkty zrazu zlacnejú, zmení sa štruktúra dopytu v prospech domácich produktov na úkor importu. Gréci potom prestanú rajčiny a olivový olej dovážať z Holandska a Talianska a začnú ich kupovať od vlastných poľnohospodárov." Návrat k drachme by mal podľa Sinna pozitívny vplyv aj na turizmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy