Cesta pre zdražovanie ropy opäť otvorená

Po mätúcich správach z minulého týždňa týkajúcich sa iránskeho jadrového programu a s ním súvisiacich sankcií na iránsku ropu sa konečne objavili aj oficiálne stanoviská predstaviteľov ropného priemyslu tejto krajiny. Podľa oficiálnych správ prestal Irán svojou ropou zásobovať dve zo štyroch najväčších európskych ekonomík: Francúzsko a Spojené kráľovstvo. Ide o predbežné opatrenie predbiehajúce účinnosť embarga Európskej únie na perzskú ropu, pričom dodávky sú ohrozené aj do ďalších krajín vrátane Španielska, Talianska, či Holandska. Irán pristúpil k ukončeniu dodávok v čase rastúceho tlaku v regióne ohľadom iránskeho jadrového programu, ktorý ceny ropy vyhnal na 9-mesačné maximum. Cena ľahkej ropy WTI rástla posledné tri dni minulého týždňa a aj dnes pokračuje v raste. Za spomenuté 4 dni zhodnotila celkovo o viac ako 4 percentá a vyšplhala sa až na takmer 105 USD za barel.

Z Iránu pochádzali približne 4 percentá francúzskeho ropného importu a 1 percento z britského ropného importu. Veľké ropné spoločnosti týchto krajín, BP a Total však prestali nakupovať iránsku ropu už pred časom a tak je otázne, či bude mať tento iránsky krok až takú odozvu ako by sa mohlo zdať. V súčasnosti sa Irán snaží uzavrieť exportné dohody najmä z Čínou, ktorá je od dodávok iránskej ropy značne závislá. Podmienky tohto kontraktu by sa mali odvíjať od minuloročných zmlúv. V januári Irán vyprodukoval v priemere 3.545 milióna barelov denne, pričom na export išlo 2.154 milióna barelov.

Z technického hľadiska prerazila cena ropy silnú rezistentnú úroveň tvorenú viacerými vrcholmi a potvrdila formáciu býčieho trojuholníku. Ďalší rast je teda vysoko pravdepodobný samozrejme za predpokladu, že nedôjde k výraznejšiemu upokojeniu situácie. Najbližšou novou úrovňou odporu je cena 105.68 USD/barel, ktorá je tvorená úrovňou Fibonacciho retracement 76.4 %.

9-mesačný graf vývoja ceny ropy WTI (Fibonacci retracement):

Súvisiace články

Aktuálne správy