Vynútený predaj majetku v Česku prudko rastie

Praha 20. februára (TASR) – Vynútený predaj nehnuteľností v Česku od začiatku roka dramaticky rastie. Podľa portálu Centrální adresa jeho vzostup v porovnaní s prvými týždňami vlaňajška dosiahol takmer 400 %. Celková cena vydražovaných nehnuteľností tento rok už prekonala 500 miliónov Kč (19,99 milióna eur), vlani v rovnakom období prišiel na bubon majetok asi za 140 miliónov Kč.
Banky, ktoré sa zbavujú problematických hypoték v dražbách a elektronických aukciách, predávajú pohľadávky z úverov len za necelú polovicu dlhujúcej sumy. Pred troma rokmi dosahovala cena predávaných hypoték takmer 90 % ich hodnoty.
Kupujúcimi sú väčšinou firmy, ktoré sa špecializujú na pohľadávky; ale aj realitné kancelárie. Vyberajú si nehnuteľnosti podľa lokality a formy ich zabezpečenia. V niektorých prípadoch nechávajú dlžníkov bývať v nich ako nájomníkov.
Podľa dražobných firiem problémy so splácaním úverov už majú aj ľudia v tradične ekonomicky silných regiónoch, vrátane stredných Čiech a Prahy. Krachujú však aj zahraniční špekulanti. Firma Naxos bude na návrh Hypotekárnej banky dražiť byty z pražského komplexu River Diamond na Rohanskom nábreží s vyvolávacou cenou 5,9 milióna Kč.
Podľa analytikov bude počet vynútených dražieb v Česku tento rok ďalej stúpať.

Súvisiace články

Aktuálne správy