Nemecko vraj pracuje na pláne bankrotu Grécka

Londýn 19. februára (TASR) – Nemecko pracuje na pláne bankrotu Grécka a potenciálneho vystúpenia krajiny z eurozóny, keďže Európska únia sa začína vyrovnávať s faktom, že dlhy Atén špirálovito rastú a vymykajú sa spod kontroly, a to s druhým záchranným balíkom i bez neho. Uviedli to na svojej internetovej stránke londýnske noviny Sunday Telegraph.
Podľa nich nemecké ministerstvo financií aktívne tlačí na Grécko, aby vyhlásilo bankrot a odpísalo tak celý dlh, ktorý je v rukách súkromných bánk.
Ministri financií eurozóny sa v pondelok (20.2.) stretnú v Bruseli, aby schválili ďalšiu pôžičku Grécku a pomohli mu tak vyhnúť sa bankrotu, kým nová vláda, ktorá vzíde z aprílových volieb, nedá financie krajiny do poriadku.
Ale prísne úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou pomoci, rozzúrili grécku verejnosť a požadované škrty sú také tvrdé, že podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho žiadna vláda v Aténach nebude schopná ich uskutočniť. Tajná správa Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá tvrdí, že aj keď Gréci dodržia svoje sľuby a uskutočnia všetky škrty a reformy, nepodarí sa im znížiť štátny dlh na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020 zo súčasných 160 % HDP, zmenila pesimizmus nemeckého ministra na zúfalstvo.
„Domnieva sa, že Gréci nedokážu urobiť všetko, čo je potrebné urobiť. A keby sa aj stal zázrak, a splnili by všetko, čo sľúbili, Schäuble a – čoraz početnejšia skupina v eurozóne sú presvedčení, že to Grécku nepomôže dostať sa z priepasti,“ píše Sunday Telegraph s odvolaním sa na zdroj z eurozóny.
Objavil sa preto názor, že grécka vláda by mala oficiálne vyhlásiť bankrot a začať vyjednávať so súkromnými veriteľmi o ešte väčších stratách z gréckych dlhopisov ako plánovaných 70 %. Pre Schäubleho je vraj na mieste skôr otázka kedy, a nie či Grécko skrachuje.
Jeho skeptický postoj však nezdieľa kancelárka Angela Merkelová, ktorá je údajne stále odhodlaná zabrániť bankrotu Grécka. Obáva sa totiž že by mohol spôsobiť zemetrasenie, ktoré by pochovalo aj veľké krajiny eurozóny, ako sú Taliansko a Španielsko a rozbilo by celú menovú úniu.
Schäuble má ale podporu Rakúska a Fínska, čo vrhá tieň na pondelkové hlasovanie o úvere.
Na Wall Street sa už šíria fámy, že banky sa pripravujú na štátny bankrot Grécka po 20. marci, keď má uhradiť splatné dlhopisy, lebo pravdepodobne nebude schopné vyrovnať svoje záväzky.

Súvisiace články

Aktuálne správy