Počet neštandardných foriem pracovných úväzkov v čase krízy stúpa

Bratislava 19. februára (TASR) – Nútené živnosti, dohoda o vykonaní práce i dohoda o pracovnej činnosti sú na Slovensku najčastejšími formami neštandardných pracovných úväzkov. Podľa výsledkov medzinárodného výskumu Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI) o práci za zníženej pracovnoprávnej ochrany ich počet v čase krízy stúpa. Pre zamestnávateľov sú totiž jedným zo spôsobov, ako ušetriť.
"Pod zníženou pracovnoprávnou ochranou sa rozumie napríklad kratšia alebo žiadna výpovedná lehota, alebo znížené nároky a odvodové povinnosti zo sociálneho poistenia v prípade straty zamestnania, choroby či dôchodku. Ako nízku mzdu sme definovali mzdu nižšiu ako 2/3 mediánu príjmu v národnom hospodárstve," vysvetľuje spoluautorka výskumu a výkonná riaditeľka CELSI Marta Kahancová.
Ku skupinám zamestnancov, ktorí v takýchto formách úväzkov pracujú najčastejšie, patria najmä ženy, mladí ľudia, nezamestnaní i ľudia nad 50 rokov, ktorí majú problém nájsť si stále zamestnanie. "Takíto zamestnanci majú neskôr často iba obmedzený prístup k sociálnej ochrane, napríklad v dôchodkovom veku alebo v čase choroby," hovorí Kahancová. Takáto práca sa na Slovensku najčastejšie vyskytuje v stavebníctve, poľnohospodárstve, v maloobchode a v službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy