Americký trh práce tento rok podľa Bieleho domu ožije

Washington 18. februára (TASR) – Americký trh práce tento rok ožije a začnú na ňom pribúdať nové pracovné miesta. Dlhová kríza eurozóny však stále predstavuje vážne riziko pre ekonomiku, ktorá sa už síce zotavuje, ale potrebuje čas, aby odstránila škody napáchané nedávnou recesiou. Uvádza sa v najnovšej správe Bieleho domu.
Oživenie trhu práce pomôže prezidentovi Barackovi Obamovi, ktorý sa v novembri bude uchádzať o znovuzvolenie do najvyššej funkcie. Vo svojej výročnej správe o stave ekonomiky sa však netají tým, že USA majú pred sebou ešte dlhú cestu k výraznejšiemu hospodárskemu rastu.
"Iba dlhodobá a mohutná expanzia môže odstrániť veľký úbytok pracovných miest, ktoré zanikli počas recesie," konštatuje správa.
Upozorňuje tiež, že dlhová kríza eurozóny stále predstavuje hrozbu pre zotavovanie americkej ekonomiky. A tieto riziká pretrvávajú aj napriek opatreniam, ktoré prijali európske vlády v rámci boja s krízou.
Najnovšie údaje z trhu práce, ktoré ukázali, že miera nezamestnanosti v USA v januári klesla na 8,3 % a počet nových žiadostí o podporu sa minulý týždeň znížil viac, ako sa čakalo, povzbudili Biely dom, aby zvýšil svoj odhad rastu nových pracovných miest v tomto roku. Najnovšie tak predpovedá, že v USA pribudnú do konca roka 2 milióny nových pozícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy