Poľsko bude musieť prijať ďalšie opatrenia, aby znížilo deficit

Varšava 17. februára (TASR) – Poľsko bude musieť prijať ďalšie úsporné opatrenia, ak chce tento rok znížiť svoj rozpočtový schodok na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedla to dnes medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P).
Podľa analytičky S&P Leily Buttovej so súčasným plánom úspor sa totiž vláde vo Varšave podarí stlačiť deficit verejných financií v tomto roku len na 3,4 % HDP a na budúci rok tesne nad hranicu 3 % HDP.
"Vláda bude musieť prijať ďalšie opatrenia, ak chce deficit znížiť razantnejšie," dodala.
Premiér Donald Tusk sľúbil, že zvýši dane, zoškrtá daňové úľavy a privilégiá dôchodcom, aby dostal rozpočtový schodok pod povolenú hranicu 3 % HDP a udržal štátny dlh pod úrovňou 55 % HDP.
Kurz poľskej meny zlotý vlani klesol o 11 % oproti euru v reakcii na prehlbovanie krízy v eurozóne, ktorá je hlavným obchodným partnerom Poľska. To však viedlo aj k nárastu hodnoty poľského dlhu denominovaného v cudzích menách.
S&P odhaduje, že poľská ekonomika tento rok expanduje o 2 %, zatiaľ čo vláda vo Varšave je optimistickejšia a očakáva, že jej výkon stúpne o 2,5 %.
V nasledujúcich rokoch sa bude tempo rastu poľskej ekonomiky zvyšovať podľa toho, ako bude rásť výkon eurozóny, upozorňuje Buttová a odhaduje, že v roku 2013 stúpne HDP Poľska o 3 až 3,5 % a v roku 2014 ešte "o niečo viac".
Poľský minister financií Jacek Rostowski sa domnieva, že krajine sa vlani podarilo znížiť rozpočtový schodok zo 7,8 % HDP v roku 2010 na maximálne 5,6 % HDP. Ak by ekonomika v tomto roku rástla tak, ako vláda predpovedala vo svojej prognóze, deficit by mohol klesnúť na 3 % HDP.
S&P zváži zvýšenie ratingu Poľska, ak vláda dosiahne pokrok pri zavádzaní úsporných opatrení, ktoré premiér Tusk načrtol v októbri vo svojej predvolebnej kampani.
"Ak vláda dosiahne pokrok pri zavádzaní štrukturálnych reforiem a fiškálnej konsolidácie, môžeme zmeniť výhľad poľského ratingu na pozitívny," vyhlásila Buttová a dodala, že zmena ratingu závisí od toho, aké legislatívne zmeny Poľsko schváli, a potom aj od ich uvedenia do praxe.
S&P hodnotí rating dlhodobých záväzkov Poľska známkou A-, ktorá je o tri stupne nižšia ako rating susedného Česka, ale o štyri stupne lepšia ako rating Maďarska.

Súvisiace články

Aktuálne správy