Kvôli štrajku pilotov zrušila dnes Iberia 110 plánovaných letov

Viac ako tretinu plánovaných letov - celkovo 110 - musela dnes zrušiť španielska letecká spoločnosť Iberia.

Madrid 17. februára (TASR) – Viac ako tretinu plánovaných letov – celkovo 110 – musela dnes zrušiť španielska letecká spoločnosť Iberia.
Príčinou bol ďalší štrajk pilotov, ktorých odborová organizácia avizovala už ďalšie pozastavenia práce na 20., 24. a 29. februára, informovala agentúra DPA.
Od 18. decembra štrajkovali piloti Iberie už dovedna deväť dní. Koncom januára sa ich odbory Sepla rozhodli pripojiť k plánovaným štrajkom zamestnancov palubného i pozemného personálu.
Hlavnou príčinou protestov sú plány vedenia firmy nahradiť v kokpitoch strojov novej nízkonákladovej spoločnosti Iberia Express súčasných pilotov novými s nižšími platmi a podobný zámer týkajúci sa aj ďalších členov palubného personálu.
Tieto plány zhoršujú aj vyjednávaciu pozíciu súčasných pilotov spoločnosti, ktorí s nimi zásadne nesúhlasia a hovoria o porušení tarifných zmlúv.
Iberia Express by mala s činnosťou začať v jarných mesiacoch, a to predovšetkým na stratových vnútroštátnych tratiach a trasách v rámci Európy. Jej materská spoločnosť by sa tak mohla paralelne koncentrovať na ziskové transatlantické lety.
Dnešné obmedzenia v leteckej doprave sa nedotkli z hľadiska cestovného ruchu prioritných liniek na Kanárske a Baleárske ostrovy.

Súvisiace články

Aktuálne správy