Podpora podnikateľov za hranicami únie je výraznejšia

Bratislava 17. februára (TASR) – Podpora exportu zo strany štátu je za hranicami Európskej únie výraznejšia. "Veľa našich konkurentov je napríklad priamo v Turecku, kde je veľmi masívna podpora," konštatuje pre TASR predseda predstavenstva Chemosvitu Jaroslav Mervart.
Vysvetľuje, že Turecko, krajina mimo únie, podporuje vývoz, investície, ale napríklad aj dopravu. "U nich je podpora veľmi veľká, ale nie je to len podpora od štátu, ale aj výhody samotného prostredia," podotýka s tým, že jedným z najmarkantnejších pozitív je lacná pracovná sila.
Slovensko priamo podporuje svojich exportérov cez Eximbanku. "Ja si veľmi jej pomoc vážim, v troch dcérskych firmách sme zrealizovali nové investície," pripomína Mervart s tým, že Chemosvit je výrazne proexportná firma, do zahraničia smeruje približne 80 % jej produktov.
S pomocou Eximbanky sú spokojné Železiarne Podbrezová, aj keď s istými rezervami. Možnosť vylepšenia spolupráce vidí spoločnosť v poistení. "Poistenie nášho exportu robíme aj prostredníctvom komerčných poisťovní a tu by mohla byť viacej konkurencieschopná Eximbanka, tu vidíme možnosti, ako zlepšiť, skvalitniť, prípadne zlacniť poistenie oproti komerčným bankám," poznamenáva pre TASR podpredseda predstavenstva železiarní Marián Kurčík.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.
Obrazová redakcia vydá k správe videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy