Čína by sa tento rok mala prvýkrát stať najväčším trhom so zlatom

Hongkong 16. februára (TASR) – Čína by sa mala tento rok stať najväčším trhom so zlatom a na vedúcej pozícii by prvýkrát mala vystriedať Indiu. Dôvodom sú na jednej strane rastúce príjmy v Číne, ktoré v tejto krajine zvyšujú dopyt po drahom kove, a na druhej strane slabnúca hodnota indickej rupie, čo zasa obmedzuje možnosti nákupu zlata v Indii. Uviedla to dnes vo výročnej správe o vývoji trhu so zlatom Svetová rada pre zlato (World Gold Council, WGC).
V Číne sa v roku 2011 nakúpilo celkovo 770 ton zlata, čo je o 20 % viac než v roku 2010. To znamená druhé miesto hneď za Indiou, kde nákupy zlata dosiahli 933 ton. Na celom svete sa vlani kúpilo zhruba 4067 ton zlata v hodnote 205,5 miliardy USD (158,30 miliardy eur), čo znamená rast oproti roku 2010 o 0,4 %.
Ako WGC uviedla vo svojej správe, "je pravdepodobné, že Čína sa v roku 2012 stane prvýkrát najväčším trhom pre zlato vo svete".
Rastúce príjmy v Číne, druhej najväčšej ekonomike sveta, zvýšili dopyt po zlatých šperkoch a iných luxusných tovaroch. Už v 2. polroku minulého roka sa táto krajina stala najväčším trhom so zlatými šperkmi, keď dopyt rástol v každom štvrťroku. Okrem šperkov sa však v krajine dobre predávajú aj zlaté prúty, mince a ďalšie produkty, nakoľko Číňania nemajú veľa iných investičných možností. Dopyt po produktoch zo zlata podporili aj stále vysoké ceny kovu, ktoré z neho urobili ideálnu zábezpeku proti inflácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy