Lekári v trnavských nemocniciach vyššie platy nemajú

vyšlo aj v REGTRNAVA 16. februára (SITA) - Lekári v nemocniciach Trnavského samosprávneho kraja sa vyšších platov za január nedočkali, aj keď im ich zákon garantuje.

vyšlo aj v REG

TRNAVA 16. februára (SITA) – Lekári v nemocniciach Trnavského samosprávneho kraja sa vyšších platov za január nedočkali, aj keď im ich zákon garantuje. Nemocnice v Dunajskej Strede, Galante a Skalici sú v mínuse, zvýšenie platov by ohrozovalo ich existenciu. Podľa župana Tibora Mikuša je teraz dôležitejšie zachrániť nemocnice pred konkurzom, ako splniť zo zákona vyplývajúce nároky lekárov.

Každá z troch nemocníc, ktoré sú akciovými spoločnosťami, hospodári ročne so stratou približne 300-tisíc eur. Na zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier by každá potrebovala zhruba 1,5 milióna eur. „Ak by sme teraz päťnásobne navýšili stratu nemocníc za jeden rok, tak by sme pri základnom imaní dva milióny eur museli približne po polroku vyhlásiť konkurz. To znamená, že nemocnice by s veľkou pravdepodobnosťou prestali plniť svoju funkciu, a bolo by ohrozené zdravie a životy pacientov,“ povedal Mikuš. Dodal, že osobne nároky zdravotníkov na vyššie platy nespochybňuje, zareagovať na to mal však štát vyššími platbami. Predsedovia samosprávnych krajov by sa mali dohodnúť na spoločnom postupe pri riešení tejto problematiky na rokovaní, ktoré bude 1. marca v Banskej Bystrici.

Nemocnice v Trnavskom samosprávnom kraji sa snažili dosiahnuť zvýšenie platieb od zdravotných poisťovní, čo poisťovne Union a Dôvera odmietli. Všeobecná zdravotná poisťovňa čiastočne zvýšila platby Nemocnici s poliklinikou v Dunajskej Strede a Nemocnici s poliklinikou sv. Lukáša v Galante. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici zvýšenie platieb nedosiahla.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy