Nemecko poprelo špekulácie, že považuje krach Grécka za nevyhnutný

Berlín 15. februára (TASR) – Nemecká spolková vláda odmietla špekulácie, že považuje bankrot Grécka za nevyhnutný a prijateľný. "V mene spolkovej vlády môžem úplne jasne povedať, že tieto fámy nie sú pravdivé. Takéto rozhodnutie Nemecka neexistuje," uviedol dnes v Berlíne hovorca vlády Steffen Seibert.
Nemecko pracuje spoločne so svojimi európskymi partnermi na tom, aby Grécku našlo cestu z krízy, tvrdí Seibert. "To je zmysel tohto druhého gréckeho programu, to je zmysel rozsiahleho odpisu gréckeho dlhu zo strany súkromných veriteľov, o ktorom sa rokuje."
Druhý záchranný program pre Grécko by mal mať hodnotu 130 miliárd eur. Jeho schválenie je urgentné, keďže Atény sa bez ďalšej finančnej pomoci dostanú 20. marca, keď musia splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur, do platobnej neschopnosti.
Spolková vláda tlačí na záväzné a spoľahlivé prísľuby gréckych politických strán, že aj po aprílových voľbách budú implementovať úsporné a reformné opatrenia.
Hovorca spolkového ministerstva financií Martin Kotthaus zdôraznil, že ide o dôveryhodnosť Grécka v očiach jeho partnerov. Ako konkrétne majú garancie Atén vyzerať, bude témou dnešnej videokonferencie ministrov financií eurozóny, ktorá sa začne o 17.00 h SEČ.

Súvisiace články

Aktuálne správy