Česká ekonomika sa v 4. kvartáli prepadla do recesie

Praha 15. februára (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Česka vo 4. štvrťroku 2011 klesol o 0,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu. Pretože šlo o druhý medzikvartálny pokles v rade, české hospodárstvo sa podľa definície ocitlo v recesii. Za celý rok vzrástol HDP ČR o 1,7 %, v porovnaní s výsledkami okolitých štátov je na tom najhoršie. Tento rok ekonómovia čakajú ešte pomalší rast, konštatuje na svojej internetovej stránke Mladá fronta Dnes.
V medziročnom porovnaní sa výkon českej ekonomiky v posledných troch mesiacoch minulého roka zvýšil o 0,5 %.
Detailné výsledky výkonu HDP Český štatistický úrad nezverejnil, podľa hlavného ekonóma Patria Finance Davida Marka je ale pravdepodobné, že české hospodárstvo na konci roka podržal zahraničný obchod, zatiaľ čo domáci dopyt bol slabý.
"Spotreba domácností klesá pri opätovnom vzostupe miery nezamestnanosti v posledných mesiacoch a stagnácii reálnych miezd. Investičnú aktivitu firiem utlmil príval negatívnych správ z eurozóny, konkrétne obavy zo šírenia dlhovej krízy a dopady do reálnej ekonomiky," uviedol Marek.
Pripomenul tiež, že aj výdavky českej vlády sa pre zavádzanie úsporných opatrení znižujú, čo tiež prispieva k poklesu HDP.
Rast českej ekonomiky sa v porovnaní s rokom 2010 spomalil a v priebehu vlaňajška postupne strácala tempo. Na ilustráciu, v predchádzajúcom roku 2010 sa HDP Česka zvýšil o 2,6 %. V tomto roku analytici s rastom hospodárstva nepočítajú.
V porovnaní s výkonom ostatných krajín regiónu je na tom Česká republika najhoršie. Slovenská ekonomika v posledných troch mesiacoch 2011 medzikvartálne vzrástla o 0,9 %, v pluse bolo tiež problémové Maďarsko, kde sa HDP zvýšil 0,3 %. Nemecká aj rakúska ekonomika síce klesla, ale menej ako česká, konkrétnejšie výkon rakúskej ekonomiky sa v sledovanom období znížil o 0,1 % a nemeckej o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy