Nemecká ekonomika klesla vo 4. kvartáli len o 0,2 %

Berlín 15. februára (TASR) – Nemecká ekonomika zaznamenala za posledný štvrťrok minulého roka slabší pokles, než sa pôvodne čakalo a za celý minulý rok tak dokázala dosiahnuť predpokladaný 3-% rast. Oznámil to dnes Spolkový štatistický úrad.
Hrubý domáci produkt (HDP) klesol v poslednom kvartáli medzištvrťročne o 0,2 %. Pôvodný rýchly odhad úradu hovoril o 0,25-% poklese. Medziročne ekonomika vo 4. kvartáli vzrástla o 2 % a štatistický úrad zároveň revidoval smerom nahor výsledky za 3. štvrťrok. Rast za toto obdobie dosiahol medzikvartálne 0,6 % oproti pôvodným odhadom na úrovni 0,5 %.
Podľa ekonóma ING Global Research Carstena Brzeskiho však ani pokles vo 4. kvartáli nie je dôvodom na väčšie znepokojenie, pretože kľúčové faktory, ktoré podporujú nemeckú ekonomiku, sú stále dostatočne silné. "Veľkou neznámou pre nemeckú ekonomiku však ostáva dlhová kríza eurozóny a jej prípadné dôsledky," dodal Brzeski.
Nemecké ministerstvo hospodárstva v januári upravilo odhad rastu ekonomiky v tomto roku z 1 % na 0,7 %, čo znamená už druhú redukciu prognózy za posledné tri mesiace. Ešte v októbri minulého roka očakávalo tohtoročný rast ekonomiky na úrovni 1,8 %. Napriek tomu by sa krajina mala vyhnúť recesii, keďže pre prvý kvartál tohto roka predpokladá ministerstvo rast o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy