Čínska centrálna banka prisľúbila pokračovanie investícií do eurozóny

Peking 15. februára (TASR) – Čína bude pokračovať v investovaní do dlhopisov eurozóny. Povedal dnes guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan na stretnutí s predstaviteľmi Európskej únie počas 14. summitu Číny a EÚ. Zároveň vyjadril dôveru v euro a schopnosť členských krajín eurozóny vyriešiť dlhové problémy menového bloku. Peking bude podporovať aj svoje firmy v investovaní do európskych aktív, dodal, no upozornil, že Európa by mala ponúknuť atraktívnejšie investičné produkty.
Čína chce hrať väčšiu úlohu pri riešení dlhovej krízy cez Medzinárodný menový fond a Európsky fond finančnej stability (EFSF), povedal guvernér na pôde Univerzity medzinárodného obchodu a ekonomiky v Pekingu, ktorý tak prakticky zopakoval slová čínskeho premiéra Wen Ťia-paa. Ten na summite v utorok (14.2.) ubezpečil predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya o tom, že Čína bude pokračovať v investovaní do eurozóny.
Čínske devízové rezervy dosahujú 3,2 bilióna USD (2,43 bilióna eur), čo z krajiny robí vhodného adepta na riešenie dlhových problémov eurozóny. Summit sa mal pôvodne uskutočniť na záver minulého roka, no odložili ho pre problémy spojené s dlhovou krízou.
"Sme presvedčení, že európske krajiny budú úzko spolupracovať na vyriešení súčasných problémov a dlhovú krízu vyriešia," uviedol Čou Sia-čchuan, pričom dodal, že ako Čína, tak aj ďalšie krajiny združenia BRIC, konkrétne Brazília, Rusko a India, sú pripravené eurozóne pomôcť. Vyzval však Európu, aby ponúkla čínskym investorom zaujímavejšie investičné produkty. "Veríme, že EÚ a eurozóna ponúknu nové produkty, ktoré by ešte viac podporili čínsko-európsku spoluprácu," povedal Čou Sia-čchuan. Detaily v súvislosti s pokračovaním podpory eurozóny však podobne ako počas stretnutia predstaviteľov EÚ s Wen Ťia-paom nepadli.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy