Daňová kriminalita na Slovensku vlani rástla

Najväčší podiel daňových podvodov sa na Slovensku týka dane z pridanej hodnoty.

Daňová kriminalita na Slovensku rastie. Ako uvádza spoločnosť Accace, ktorá sa zaoberá outsourcingom účtovníctva, spracovania miezd a daňového poradenstva, podľa štatistík rezortu vnútra z februára tohto roka bolo vlani zaznamenaných na Slovensku 3 573 daňových deliktov, kým rok predtým to bolo 2 229 prípadov. „Za rok 2011 bol štát daňovou kriminalitou ukrátený o 138 mil. eur. Pod daňovou kriminalitou rozumieme krátenie daní, poplatkov a podobných povinných platieb voči štátu,“ konštatuje sa v správe Accace.

Najväčší podiel daňových podvodov sa týka dane z pridanej hodnoty (DPH). Nasledujú nálezy v oblasti daní z príjmov právnických osôb a dane z príjmov fyzických osôb. „V oblasti DPH sa najväčšou mierou podieľajú na daňových únikoch tzv. „karuselové“ podvody. Medzi ostatné a rozšírené daňové úniky patria pozmeňovanie účtovníctva, uplatňovanie odpočtu DPH dvakrát z jednej a tej istej faktúry v dvoch odlišných zdaňovacích obdobiach, výmeny faktúr, nepoužívanie ERP, podhodnocovanie cien, z ktorých sa DPH počíta v prospech neplatičov dane a iné,“ uviedol Head of advisory spoločnosti Accace Peter Pašek.

Odhaľovanie daňových podvodov je najmä v kompetencii daňových úradov, colných úradov a finančného riaditeľstva. Podľa štatistík rezortu vnútra bolo v roku 2011 objasnených 1 927 prípadov krátenia daní. V porovnaní s rokom 2010 to predstavovalo nárast o 60 %.

V dôsledku zvyšujúcej sa ekonomickej kriminality boli zavedené viaceré legislatívne nástroje, ktorými sa štát snaží eliminovať narastajúce daňové úniky a korupciu. „Posledným dôležitým krokom v súvislosti s finančnou kriminalitou bolo zavedenie Zákona o preukazovaní pôvodu majetku s účinnosťou od 1. januára 2011,“ uviedol Pašek. Zákon o preukazovaní majetku upravuje možnosť prepadnutia majetku v prospech štátu v prípade ak sa preukáže, že hodnota majetku predstavuje 1500-násobok minimálnej mzdy oproti preukázateľným príjmom fyzickej alebo právnickej osoby.

„Za problematickú považujeme definíciu výšky rozdielu, ktorý pre rok 2012 predstavuje hodnotu 490 800 eur. Zastávame názor, že je privysoká a nepokrýva možnosť prepadnutia majetku nadobudnutého z nelegálnych príjmov v menšom rozsahu. Rovnako upozorňujeme na zneužívanie predmetného zákona z doterajšej praxe vo forme tzv. „susedského udávania“. Tento zákon je potrebné upraviť pre účely jeho lepšej aplikácie a určite sme za jeho zachovanie, ale v pozmenenej podobe,“ uvádza Peter Pašek.

Odborníci spoločnosti Accace odporúčajú ďalšie preventívne opatrenia proti kráteniu daňovej povinnosti v oblasti DPH, ktorá sa momentálne na základe vyjadrení Finančného riaditeľstva SR považuje za najproblematickejšiu oblasť. Mal by sa zaviesť inštitút ručenia za daň odberateľa, ak si ju neodvedie dodávateľ, inštitút zábezpeky na daň, inštitút prenosu daňovej povinnosti na odberateľa v prípade tuzemských dodávok medzi platiteľmi alebo obmedzenie hotovostných platieb. „Vyššie uvedené úpravy už boli dokonca spracované vo forme návrhu novely Zákona o DPH, ktorá mala vstúpiť do platnosti od 1. apríla 2012. Predmetný návrh však podľa našich informácii neprešiel parlamentným výborom,“ uviedol Peter Pašek.

Súvisiace články

Aktuálne správy