Španielsku hrozia sankcie za neplnenie rozpočtových cieľov

Brusel/Madrid 14. februára (TASR) – Európska únia (EÚ) pravdepodobne do mája podnikne kroky proti novej španielskej vláde. Dôvodom je neplnenie rozpočtových cieľov a odkladanie úsporných opatrení pre regionálne voľby, ktoré sa budú konať na budúci mesiac. Agentúre Reuters to prezradili zdroje z EÚ, ktoré nechceli byť menované.
Konečné rozhodnutie ešte nepadlo, ale Európska komisia (EK) je presvedčená, že nová vláda zveličila výšku vlaňajšieho rozpočtového deficitu, aby čísla za tento rok pôsobili lepšie. Okrem toho, Španielsko podľa nej nereaguje dostatočne rýchlo na očakávané zhoršenie stavu verejných financií v tomto roku, čím ohrozuje dlhodobý rast ekonomiky, tvrdia tri zdroje z Bruselu.
Na otázku, či eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn zakročí a odporučí ministrom financií EÚ, aby schválili sankcie proti Madridu, jeden zo zdrojov z EÚ pod podmienkou anonymity povedal: "Je to veľmi pravdepodobné."
Prípadné sankcie za neplnenie rozpočtových cieľov budú mať pravdepodobne formu pokuty. EK začala už v apríli 2009 proti Španielsku disciplinárne konanie za prekročenie limitu pre rozpočtový schodok. Podobnú procedúru začala proti 23 členským štátom, vrátane Slovenska. Komisia všetkým "hriešnikom" určila, dokedy musia postupne stlačiť deficit verejných financií pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Španielsko však zrejme nedodržiava nariadenia, za čo mu teraz hrozí pokuta vo výške 0,1 % jeho HDP.
Ak túto pokutu nakoniec dostane, bude to poriadna rana pre nového premiéra Mariana Rajoya, ktorý dúfal, že mu EK povolí zmierniť tempo znižovania rozpočtu výmenou za zavedenie ambicióznych ekonomických reforiem.
Koncom decembra Rajoy obvinil predchádzajúci kabinet, že v dôsledku poklesu verejných financií v regiónoch počas jeho vlády sa rozpočtový deficit krajiny v roku 2011 vyšplhá na 8 % HDP. EK pritom vlani v novembri odhadla, že schodok v rozpočte Španielska v roku 2011 dosiahne 6,6 % HDP.
A hoci komisia pripustila, že rast nezamestnanosti a nákladov na sociálne dávky v Španielsku bol vlani vyšší, ako sa očakávalo, považuje najnovší vládny odhad deficitu za prehnaný.
"Čakáme na najnovšie údaje, ale neveríme týmto číslam," povedal jeden z európskych zdrojov. Ďalší dodal, že podľa komisie údaje z Eurostatu ukážu nižší schodok ako 8 % HDP.
Okrem toho sa komisia domnieva, že rozhodnutie španielskej vlády odložiť prezentáciu návrhu rozpočtu na tento rok na koniec marca je riskantný krok. Rajoy a minister hospodárstva Luis De Guindos argumentujú, že potrebujú najskôr vidieť prognózu Európskej komisie, kým predložia rozpočet. Ale zdroje z Bruselu a Madridu naznačili, že skôr odkladajú zavedenie úsporných opatrení na obdobie po regionálnych voľbách v Andalúzii, ktoré sa uskutočnia 25. marca.
Vládna Ľudová strana má totiž prvýkrát od roku 1982 šancu tieto voľby vyhrať. Ukončila by tak 30-ročnú vládu socialistov v regióne, ktorý kríza v Európe zvlášť tvrdo zasiahla. Podľa štatistík až 55 % obyvateľov Andalúzie mladších ako 25 rokov je bez práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy