Čínsky premiér prisľúbil pomoc pri riešení dlhovej krízy eurozóny

Peking 14. februára (TASR) – Čína chce pomôcť Európe pri riešení krízy. "Čína je pripravená posilniť svoju účasť na riešení európskej dlhovej krízy," vyhlásil čínsky premiér Wen Ťia-pao na 14. summite lídrov Európskej únie (EU) a Číny, ktorý sa koná dnes v Pekingu. Čína vraj uvažuje o zvýšení investícií do Európy.
Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy privítal "pozitívny postoj" Číny, nechcel však uviesť žiadne detaily. "Je to záležitosť Číny, aby sa rozhodla, ako prispeje k stabilite eurozóny." Obe strany sa dohodli, že budú intenzívne diskutovať o zapojení Pekingu do riešenia krízy. Wen dodal, že Čína splní svoje sľuby.
"Svetová ekonomika sa nachádza na križovatke," povedal čínsky premiér. "Situácia je naďalej vážna." Poukázal tiež na vzájomnú závislosť Číny a Európy, ktorá je najväčším čínskym obchodným partnerom.
Peking síce už niekoľkokrát vyhlásil, že pomôže pri stabilizácii eurozóny, ale príliš nie je ochotný investovať do nových dlhopisov menovej únie ani Európskeho fondu finančnej stability (EFSF).
V pondelok (13. 2.) šéf štátneho investičného fondu China Investment Corp Lou Ťi-wej priznal, že nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej januárovej návštevy v Číne požiadala Peking o to, aby nakupoval dlhopisy vlád eurozóny. Podľa Lou Ťi-weja je však takáto investícia pre dlhodobých investorov ťažká. Dodal, že nové finančné injekcie zo strany Číny do Európy budú smerovať do priemyslu a reálnych aktív, nie do vládnych dlhopisov.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy