Recesia portugalskej a gréckej ekonomiky sa prehlbuje

Lisabon/Atény 14. februára (TASR) – Tempo poklesu portugalskej aj gréckej ekonomiky sa v 4. kvartáli minulého roka zrýchlilo. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnili štatistické úrady v Lisabone a v Aténach.
Podľa týchto štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Portugalska v posledných troch mesiacoch minulého roka znížil o 1,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď klesol o 0,6 %. Výkon portugalského hospodárstva vytrvalo slabne, jeho pokles v 4. kvartáli 2011 bol už piaty v rade. Na druhej strane, analytici očakávali, že bude ešte výraznejší, a že sa v období október-december zníži o 1,5 %.
V medziročnom porovnaní sa portugalská ekonomika v 4. kvartáli prepadla o 2,7 %, teda strmšie ako v predchádzajúcom štvrťroku, keď jej výkon klesol o 1,8 %. Analytici ale odhadovali, že HDP krajiny sa v poslednom kvartáli 2011 zníži medziročne o 2,8 %.
Zhoršovanie výkonu portugalskej ekonomiky odráža výrazný prepad domáceho dopytu. Za celý rok 2011 klesla ekonomika krajiny o 1,5 %, pričom ešte v predchádzajúcom roku 2010 vzrástla o 1,4 %.
Aj grécka ekonomika sa prepadá hlbšie do recesie a jej HDP sa v posledných troch mesiacoch 2011 znížil medziročne o 7 %, čo je viac ako v 3. kvartáli, keď klesol o 5 %.
Štatistiky tiež ukázali, že miera inflácie v krajine v januári 2012 spomalila na 2,3 % z decembrových 2,4 %.
Grécka vláda a parlament cez víkend schválili nové úsporné opatrenia, aby získali finančnú pomoc zo zahraničia a vyhli sa bankrotu. Zníženie platov a dôchodkov však povedie k ďalšej redukcii výdavkov domácností a k ešte väčšiemu prehĺbeniu recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy