Apple je novým svetovým titanom

Cena akcií spoločnosti Apple prvýkrát prekonala hranicu 500 dolárov.

Akcie zahájili nový obchodný týždeň rastom po tom, ako grécki predstavitelia vyslali jasný signál, že mienia zabojovať a chcú aj naďalej zostať členom eurozóny. V raňajších hodinách sa totiž tamojším poslancom podarilo uzákoniť požadované rozpočtové škrty, čím splnili ďalšiu z požiadaviek nedôverčivých záchrancov. Nová pomoc v podobe 130 miliardového balíka je už takmer odklepnutá, čo potvrdzujú aj slová eurokomisára Rehna, ktorý vyhlásil, že verí Grécku v splnení podmienok pre získanie druhého záchranného balíku od EÚ a MMF a nemeckého ministra financií, Schaubleho, ktorý je presvedčený, že Grécko bude zachránené tak, či onak.

Počas pondelka prebehla v Taliansku ďalšia úspešná aukcia vládneho dlhu, ktorej prívlastok by mohol byť tá najlacnejšia od júna 2011. Celkovo sa totiž predali dlhopisy v objeme 12 miliárd EUR pri priemernom požadovanom výnose 2.23 percenta.

Hlavné, európske akciové indexy zakončili hnané dobrými správami v pluse: FTSE 100 +0.91 %, CAC 40 +0.34 %, DAX +0.68 % a Euro Stoxx 600 +0.74 % na 263.17 bodov.

Počas pondelka sme mohli byť svedkami dosiahnutia dvoch okrúhlych čísel, ktoré vzbudili všeobecný záujem. V prvom prípade ide o cenu ľahkej ropy WTI, ktorej cena sa opäť vyšplhala nad úroveň 100 USD za barel ako dôsledok vyhlásenia spoločností ako Overseas Shipholding Group a Frontline, prevádzkujúcich supertankéry na prepravu ropy, že už nebudú prevážať iránsku ropu. Toto rozhodnutie vyplynulo z opatrení EÚ, ktoré neumožňujú poisťovať lode obsluhujúce Irán. V druhom prípade išlo o cenu akcií spoločnosti Apple. Tá po prvýkrát prekonala hranicu 500 USD za akciu, čím sa s kapitalizáciou približne 465 miliárd USD a s výrazným náskokom pred dvojkou, Exxon Mobile, stala najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

Hlavné akciové indexy v USA uzavreli obchodný deň v zelených číslach: Dow Jones +0.57 %, S&P 500 +0.68 % a Nasdaq +0.95 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy