Nemecká trpezlivosť s Gréckom je na konci

Berlín 13. februára (TASR) – Nemecku dochádza trpezlivosť s Gréckom, z ktorého sa stáva bezodná čierna diera. A zvyšky sympatií podkopávajú protinemecké heslá z úst gréckych politikov a demonštrantov.
Aj keď grécky parlament oficiálne schválil ďalšiu sériu úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou pre ďalší záchranný balík v hodnote 130 miliárd eur, Berlín signalizoval, že to automaticky neznamená ďalšiu pomoc. Silnie totiž pocit, že Grécko by sa nemalo zachraňovať za každú cenu.
Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble varoval, že „grécke sľuby nám už nestačia“, spolkový minister hospodárstva Philipp Rösler uviedol, že strach z odchodu Grécka z eurozóny postupne opadáva. Nemecko je už, zdá sa, unavené z toho, že musí neustále tlačiť na Atény hrozbami, ktoré aj tak nikdy nesplní. „Berlín hrozí Grékom ukončením pomoci,“ uvádza sa na úvodnej strane Süddeutsche Zeitung a Die Welt píše: „Schäuble varoval Grékov: ak nebudú úspory, nebudú peniaze.“
Protinemecké nálady v Grécku a politici i protestujúci, ktorí obviňujú z neutešenej situácie kancelárku Angelu Merkelovú, vyvolali v Nemecku hnev a najpredávanejší denník Bild napísal, že Gréci a obyvatelia ďalších krajín, ktoré dostávajú finančnú pomoc, „by mali nosiť pred naše ambasády kvety a posielať kancelárke ďakovné listy“. Nemecko je totiž najväčším prispievateľom do záchranných balíkov. „Namiesto toho demonštranti urážajú Nemcov, ktorí im pomáhajú, a prirovnávajú našu vládu k nacistom, to je neprijateľné,“ píše Bild.
Merkelová oficiálne naďalej podporuje Atény a vylúčila odchod krajiny z menovej únie. „Chceme pomôcť Grécku v rámci eurozóny,“ uviedol dnes hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert. Dodal, že kancelárka nepodporí žiadny pokus o vylúčenie Grécka z eurozóny.
Nemenovaný konzervatívny nemecký zákonodarca uviedol pre agentúru Reuters, že Merkelová nechce byť zodpovedá za bankrot Grécka. Dodal však, že schválenie nepopulárnych úsporných opatrení gréckym parlamentom, vrátane 22-% zníženia minimálnej mzdy, nevyvolalo v Berlíne žiadne nadšenie, „pretože už nikto skutočne neverí, že Gréci to splnia“.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy