Vyhliadky regiónu OECD sa zlepšujú

Paríž 13. februára (TASR) – Vyhliadky celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sa podľa najnovšieho prieskumu zlepšujú. Vďačí za to najmä americkej a japonskej ekonomike.
Podľa organizácie so sídlom v Paríži kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicators (CLIs), v decembri 2011 vzrástol, už druhý mesiac po sebe, a to na 100,4 bodu z novembrových 100,2 bodu.
V porovnaní s decembrom 2010 bola však hodnota indexu v poslednom mesiaci minulého roka o 2 body nižšia.
Motorom decembrového rastu indexu je zlepšovanie vyhliadok americkej ekonomiky. Hodnota CLIs pre Spojené štáty v decembri stúpla na 102 bodov z 101,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Aj japonská ekonomika ožila po ničivom marcovom zemetrasení, o čom svedčí rast indexu na 101,9 bodu z novembrových 101,7 bodu. Naopak, kríza eurozóny je dôvodom, prečo hodnota ukazovateľa v prípade menovej únie v decembri klesla na 98,3 bodu z 98,5 bodu v novembri.
Aj India a Rusko vykazujú známky ožívania, zatiaľ čo hodnota CLIs pre ostatné veľké ekonomiky OECD sa aj naďalej pohybuje pod hranicou, ktorá oddeľuje rast aktivity jednotlivých ekonomík od jej poklesu.

Súvisiace články

Aktuálne správy